Най-възрастният практикуващ лекар е на 100 години

Лекар, помогнал през своята над 60-годишна кариера да дойдат на бял свят повече от 18 000 бебета по време на кариерата си, все още работи, макар вече да е на 100 години. Доктор Уолтър Уотсън, когото наричат по прякор “Папа Док”, е помагал при ражданията на няколко поколения – от дядовци и баби до внуците им, по време на 63-те години, през които е работил като акушер. Лекарят от Огъста, щата Джорджия е най-възрастният практикуващ медик в света.

Сред неговите пациенти е Сабра Алън на 77 години. Той е неин лекар вече 59 г. През това време е изродил 17 члена на нейното семейство – 5 деца и 12 внука. Сабра е пенсиониран болничен администратор и по думите й “Д-р Уотсън е най-добрият”.

Лекарят, който все още продължава да ходи на работа всеки ден, споделя, че няма нищо толкова удивително на света от това да станеш свидетел на чудото на раждането. Той казва и че помни по-ясно ражданията, които са протекли с усложнения, отколкото тези, които са протекли перфектно. Според думите му, щом си дал живот на няколко хиляди бебета, отделните раждания започват да се сливат в паметта ти.

Д-р Уотсън е завършил образованието си в годините преди Втората световна война и е работил в Корея до 1947 г. Когато войната свършила, той се върнал в Джорджия при жена си Одри и започнал практика в Огъста. През тази година на 25.02. д-р Уотсън навършил 100 години.

Лекарят споделя “Ставам в 6:45, закусвам и отивам в болницата в 8:30. Спрях да израждам бебета, когато зрението ми се влоши, но все още правя ежедневните си прегледи, както винаги”.

Женският център в Университетската болница в Огъста, щата Джорджия, носи името на Д-р Уотсън и пред главната й сграда вече има негова бронзова статуя с бебе в ръце.

Д-р Уотсън е изродил и своя настоящ колега в болницата, който е достатъчно млад, за да му бъде внук. Според неговия ученик, “работната етика на Уотсън е несравнима с тази на много от новите лекари”.

Уолтър Уотсън твърди, че няма планове да се пенсионира въпреки началната форма на артрит и отслабналите зрение и слух. Той споделя, че обича медицината и това да има досег до хората: “Това ми дава причина да стана от леглото сутрин”.

Според официалните данни д-р Уотсън е най-възрастният практикуващ лекар в света. Предишният рекордьор е била д-р Лейла Денмарк, също от щата Джорджия, която практикувала, докато през 2000 г не навършила 102-годишна възраст.(а)

 

Източник: way.bg – за живота с усмивка

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *