Не целувайте бебетата по устата, за да ги предпазите от болести

Препоръчваме ви:

Повечето хора са много добре запознати с факта, че болестотворните бактерии са навсякъде, но не осъзнават, че те са източник на тези бактерии, тъй като понякога не се разболяват или поне не проявяват симптоматика. Това е така, защото всеки организъм има изградена имунна система, която го пази от болести. Имунната система на бебетата обаче започва да се изгражда с тяхното раждане и в първите години не е особено укрепнала. Всеки, който има деца знае как веднага след раждането и първите дни на малкото бебче се поставят определени ваксини срещу много сериозни болести.

Устата е може би най-лесният вход за бактерии, тъй като лигавицата е богато кръвоснабдена, а в нея слагаме какво ли не. Тя е пълна с микроби, които можем да разпространим с кихавица, с говор, с целувка, с кашлица. Точно заради това много експерти препоръчват да не целувате по устата бебето си, като това се отнася особено в случаите, когато знаете, че сте заразени. Ето разказ на една майка от Съединените американски щати, която описва в своя блог грешките си.

„Искам да ви призная нещо, направих голяма грешка. По принцип имам здравословни проблеми със зъбите. Получи се така, че заради моята грешка трябваше да се пломбират 4 зъба на 16-месечния ми син под пълна упойка.

Защо?
Защото имах неблагоразумието да почистя няколко пъти неговия паднал биберон, като го поставя в собствената си уста. А всъщност така съм му прехвърлила вредни бактерии, които само са чакали да се появят зъбките му. И уверявам ви, не съм му давала никаква храна, която съдържа захар. Това обаче се оказа без значение, тъй като вредните бактерии са били там, в устата му. Сега си спомням как, докато му показвах какво да прави с лъжичката, след като вземе храната, много пъти съм я поставяла в устата си. Даже ако не поставяте в устата си целия биберон, а само дръжката, бебетата обичат да пипат всичко и да лапат ръцете си.

Не мога да разбера защо никой лекар след раждането и на консултациите не ми е казал за тези неща. Разбирам защо не трябва да целувам бебето, когато съм настинала, но защо никой не каза нищо за тези бактерии, които са наречени стрептококови мутанти? Аз не бях болна, не чувствах неразположение, но бактериите са били там. Когато беше на две годинки, на сина ми се появи абцес и трябваше да бъде премахнат още един зъб. Тези от нас, чиито деца се преминали през тежки медицински процедури, много добре знаят колко е ужасно да ги видите в безсъзнание или как изпитват силна болка. Всичко това в моя случай можеше да се предотврати с придобиването на малко познания.
Изненадвам се защо денталните специалисти не са споделили тази важна информация с мен. Може би и те не осъзнават в действителност нещата. Но помня техния укорителен поглед, тъй като бяха сигурни, че съм давала на сина ми кока кола от ранна възраст. Трябваше ми много време и усилия, докато намеря правилния стоматолог за моето семейство, който беше специализирал детска стоматология и беше наясно с проблемите с бактериалната инфекция. Моите проблеми със стоматолозите обаче вероятно са били карма, за това че преди дори да имам деца, смятах че ще мога да се грижа за тях по-добре от повечето хора. Когато видях, че предните зъби на моя племенник са развалени, без да се замислям, сметнах че майка му го храни с нездравословна храна или не си мие зъбките редовно. Всъщност сега като се замисля, снаха ми хранеше детето си дори по-здравословно от мен. Но имаше този отвратителен навик да дъвче храната му, преди да му я даде в устата.

Макар това да не се случва на всеки, много от нас имат бактерията в устата си. Ние не се раждаме с нея. Предполагам че аз съм я хванала, докато се натискахме с Боби между часовете в първата година от гимназията. Макар да не се случва на всички хора, не мога да разбера защо не казват на родителите тази подробност, заедно с всички глупости, които те съветват, когато родиш бебе. Превантивна мярка, която може да предотврати много болести по зъбчетата. Затова не целувайте детето си по устата, не поставяйте в устата си негови вещи, не позволявайте слюнката ви да попада в неговата уста. Дъвките с ксилитол може значително да редуцира или унищожи тази бактерия в устата. Не позволявайте на децата ви да „наследят“ от вас вредни бактерии.“

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *