Необикновени употреби на яйчените черупки

Не изхвърляйте черупките от яйцата, които включвате в диетата си. Те могат да са не по-малко полезни от вътрешната част. Вижте по колко много начини можете да употребявате обикновените черупки от кокоши яйца.

Почистете къщата
Фино смлените яйчени черупки могат да се употребяват за почистване на някои повърхности в кухнята и банята. Те се превръщат в нетоксична абразивна съставка за почистване на мръсотията, особено ако ги смесите с малко течен сапун. Със сместа можете да почистите замърсената повърхност на термоса, на тигана и на тенджерата.

Отпушете канализацията
Дръжте няколко парчета от черупки, не твърде ситно натрошени или смлени, върху решетката на кухненската мивка. Те ще улавят по-големите парчета храна, за да не запушват канала. Когато водата ги натроши на ситно, черупките ще почистят тръбите.

Почистете кожата на лицето си
Сложете няколко черупки в чашка с ябълков оцет и ги накиснете за няколко дена. Течността може да се употребява като противовъзпалителна смес за раздразнена кожа. За да възвърнете младежката гладкост на кожата си натрошете черупки и ги нанесете върху кожата си в комбинация с малко белтък. Изчакайте маската върху лицето ви да засъхне преди да я отмиете от кожата си с топла вода.

Грижа за градината
Яйчените черупки съдържат калций и минерали в големи дози, затова могат да подхранят растенията на терасата или в градинката, ако ги натрошите и ги добавите в почвената смес.

Здраве за домашните животни
Изсушете във фурната няколко яйчени черупки, сложете ги в найлонова торбичка и ги натрошете с точилка на пудра. Сложете натрошената пудра в храната на кучето си, за да допълните дажбата му с минерали.

Грижа за разсада
Използвайте старите картонени опаковки за яйца, за да сложите върху тях измити половинки от черупки. Пробийте в долната част малка дупка за дренаж. Напълнете черупките с почвена смес и сложете в тях семенце. Когато семената пораснат достатъчно, засадете ги в саксия без да ги махате от черупката или директно в градината като я счупите.

Изгонете охлювите
Натрошете няколко яйчени черупки и ги сложете покрай лехите със зеленчукови култури. Така ще спрете инвазията на гладни охлюви, без да употребявате отровни и вредни пестициди.

Сладост за кафето
Сложете малко натрошени яйчни черупки в машината за кафе, заедно с кафето, за да редуцирате горчивостта на напитката. Употребяваната смес можете да смесите с почвената смес на зеленината на терасата, за да я подхраните без отрови.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *