Нежната момина сълза

Препоръчваме ви:

Момина сълза, Convallaria majalis, е вид многогодишно тревисто растение от семейство Рускусови. Плодът му е кълбовидна, червена многосеменна ягода. Расте предимно в храсталаците и горите в умерения пояс на Северното полукълбо. То е едно от любимите цветя на много хора заради изящния му аромат. В Англия наричат „златна вода“ водата от момина сълза. Наименованието си на английски език, lily of the valley, е получила от древното латинско име Lilium convalium, което значи „лилия от долината“. Така го е нарекъл Карл Линей, защото момината сълза е роднина на лилиите. Употребява се много широко в парфюмерийната сфера, в козметиката за аромат и в ароматизаторите за стая.

В растението се съдържа етерично масло, лиселини, захари, смоли и отровни гликозиди и алкалоиди. Основният глокозид е конвалотоксинът, около 40% от общото количество. В по-голямо количество се срещат гликозидите локундиозид, конвалозил и конвалатоксол. Намерени са още стероидни сапонини като конваларин, флавоноиди, които са производни на изорамнетина и кверцетина, и хелидонова киселина. В цветовете на растението се съдържа етерично масло с основна съставка фарнезол.

Лечебните свойства на момината сълза са били известни още през XIII  и XIV век, когато с отвара от цветовете са лекували сърдечни пристъпи. Листата и цветовете на растението се използват с лечебна цел. За сегашния момент се знае, че растението освен отровни гликозиди, съдържа други вещества, които са помощник на лекарите за лекуването на сърдечни болести. Момината сълза засилва сърдечните съкращения, нормализира кръвообращението, забавя сърдечната дейност и премахва неприятните усещания в областта на сърцето. Действа успокояващо върху нервната система и повишава диурезата. Водата от момина сълза се използва за лечение на нерви, главоболие, като профилактично средство срещу епидемии и заразни болести. В Германия се употребява вода на Хартман, за която се събират цветовете на растението след залез слънце, сушат се и се прави чай срещу парализа. Научни изследвания върху водните екстракти от листа на момина сълза показват, че те имат силно действие върху вируса на херпеса и грипа.

Всички части на момината сълза, включително и плодовете, са силно отровни и поради тази причина е забранено домашното лечение с нея. Признаците на отравяне са отпадналост, повръщане и силно разстройство. Хората, които берат момина сълза след това трябва  да си измият добре ръцете с топла вода и сапун. Тя не трябва да се бере от деца и бременни жени. Срещу отравяне с момина сълза се сварява дъбова кора и мляко.

One thought on “Нежната момина сълза

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *