Нощно напикаване

Една от най-често срещаните неврози при децата е напикаването. Съществуват два вида напикаване, дневно, enuresis diurna, и нощно, enuresis nocturna. Заболяването обикновено се проявява при деца, които не са влезли в пубертета, като предимно са засегнати момчетата. Диагнозата патологично напикаване може да постави, ако детето продължи да се напикава, след като навърши 4- годишна възраст. Според начина на проявяване на напикаването и неговата продължителност, заболяването се разделя на два вида. Първично, когато детето продължава да се напикава, след като навърши тази възраст, и вторично, когато детето е спряло да се напикава за известно време, но след това отново е започнало. Според медицински специалисти, напикаването е резултат от забавеното съзряване на стражевия пункт, който се намира в мозъчната кора. Именно там се осъществява контрол над пикочния мехур.

Предполага се, че една от причините за напикаването е незрялост на мозъчния център на уринирането, като тя може да доведе до първично напикаване, но не до вторично. При деца, които страдат от вторично напикаване, факторите, които обуславят появата на болестта са други, например настинка. Децата, които стоят на течение или ходят боси, най-вероятно ще настинат. При настинки и при заболявания на дихателните пътища се забелязва корелация с появата на вторично нощно напикаване. Някаква невроза също може да е причина за напикаването на децата през нощта.

За да започнете лечение на заболяването трябва да се разбере причината за неговото появяване. Препоръчва се диетичен режим. Трябва да се ограничи приемането на течности след 18 часа вечерта. Психологическата подкрепа от родителя е от съществено значение за спиране на напикаването. В много от случаите напикаването се дължи на психологически проблем. Родителят трябва да бъде добър с детето и да говори с него, в никакъв случай не трябва да го наказва, ако то се напикае отново.

Възможно е заболяването да се лекува с медикаментозни средства, но това трябва да стане, след като са изпробвани всички останали начини. Използват се препарати, които съдържат беладона. Препаратите увеличават тонуса на мускулатурата на пикочния мехур. Трябва да се отбележи, че това са крайни мерки. Според изследвания, лечението с хомеопатични средства дава добри резултати. Но лечението трябва да се назначи и да се проведе от специалист, защото самолечението обикновено е обречено на провал.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *