Носи ли ни богаство здравето?, 2 място в конкурс-есе

Часовете, които прекарваме
сред щастливи надежди,
са много по-приятни от часовете,
в които се наслаждаваме
на постигнатите цели.
Оливър Голдсмит

Носи ли ни богатство здравето? За мен това е най-голямото богатство, което може да имаме. Нищо друго не може да се замени със здравето. Единствено то не може да се купи или подари. Дали в забързаното ни ежедневие не ни превърнаха в кариеристи, за да забравим най-важното и най-ценно нещо в този живот?

Няма по-голяма радост в този забързан и мрачен живот от постигнатия успех. Всеки мечтае за това, дори и аз. Под думата „успех” всеки намира собствен смисъл. За едни успехът е да се издигнат в работата, да ги приемат в мечтания колеж или университет, да завършат успешно обучението си. Но дали това наистина е успехът? Дали издигането на работното място и по-високата заплата ни правят щастливи хора?

През целия си живот хората се стремят да си осигурят разни блага, без да влагат никакви чувства и емоции. Самото притежаване на някаква вещ ги запълва с радост. Не намирам смисъла на живота в материалното и парите. За други хора смисълът е да имат верни и истински приятели, да намерят човека, който ще ги подкрепя и разбира. По този начин те намират щастието и разбирателството, за което много хора мечтаят. Забързаното ежедневие ни отдалечава един от друг. Успех е да намериш добър приятел, но само с времето се проверява колко истински е той.

Според мен най-скъпата цена, която мога да платя в сбъдване на успех е да загубя здравето си. То никога няма да се върне, няма да мога да си го купя. Няма да мога да си купя и приятелите, които ще загубя по пътя на успеха. А те са най-доброто лекарство. Няма нищо по-хубаво от това, когато имаш нужда от разговор с близък приятел, когато ти е трудно. Без приятели в този живот не става. Колкото и големи успехи да имаш – нямаш ли с кого да споделяш, успехите губят стойността си.

Дали са успели хората целещи се към по-добро образование или повишение в работата? Този успех е голям и ценен в обществото. Човек, издигнал се в обществото, може да се гордее с този успех, но не и да живее с мисълта, че няма по-добри от него. Има една мисъл, която много ми харесва и мисля, че е подходяща – „Не бъди жесток с останалите, когато се изкачваш по стълбичката на успеха, защото може да ги срещнеш на връщане”. Не трябва да подценяваме никого в своя живот, защото не знаем кога ще ни помогне или потрябва този човек.

Животът е един кръговрат – днес може ти да помогнеш, a утре на теб ще помогнат. Не трябва да бъдем егоисти и да мислим единствено за себе си и собствената ни изгода. Реализацията независимо дали в работата или образованието е неизбежна. Човек трябва да се развива, ако иска да е уважаван заради успехите му, но и да е готов да плати цената на успеха.

Успехът е да намериш истински приятели и верен човек до себе си не е никак евтин, за да е богатство нашето „здраве”. Скъпо плащаме предателството от тези хора. Едва ли има човек, който с мъка не си спомня за някой близък предател. До вчера близки, неразделни, а днес – непознати, заради издигане в работата или завист от успеха на другия. „Лесно е да намериш човек, който да е до теб, когато скърбиш, но е трудно да намериш човек да се радва на успехите ти!” Колкото и банални да звучат тези думи, те са реалността в наши дни.

Цената на успеха не се измерва в пари, а с късчета от душата ни. Не е лесно да намериш човек, който ще те обича въпреки всичките ти недостатъци и ще те подкрепя, без да има полза от теб. Само тогава можеш да се похвалиш и да се гордееш, че си истински успял човек. Да намериш рамо, на което да поплачеш в труден момент – това е успех. Не всеки може да намери този приятел. Цената е висока, но си струва.

Материалният успех е временен – днес имаш добро образование и работа, но утре си в къщи. Истинският успех за мен е да намериш верни приятели, голямата любов и работа, да се създаде баланс между тези неща.

ЦЕНАТА Е СКЪПА, НО ВСЕКИ САМ ИЗБИРА КАК И С КАКВО ЩЕ Я ПЛАТИ!

 

Автор: Росица Павлова Денчева

18г., гр.Плевен 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *