Носоглътка

Носоглътката е част от дихателната система и е обобщено понятие, което включва носната кухина и задната част на устната кухина – гълтач. Тази част от организма участва в процесите на дишане, изпълнява важна роля за обонянието и има значение за вкусовата идентификация на храната, която поемаме.

Носната кухина е покрита със слизеста покривка, лигавица, която е изградена от клетки. Те имат реснички по повърхността си и жлези, които отделят слуз. Тази секреция овлажнява както лигавицата, така и поемания въздух. Именно затова дишането през носа се смята за нормално, а не дишането през устата – лигавицата затопля, овлажнява и очиства преминаващия въздух. Добре кръвоснабдената лигавица отделя топлина, която затопля въздуха, приет през носоглътката. Ресничките задържат праховите частици и ги изтласкват по посока на устната кухина. Това възпрепятства попадането на тези частици в белите дробове.

В горната част на носната кухина лигавицата е покрита с обонятелни клетки. Те се наричат обонятелни рецептори, а чрез тях се възприемат различните миризми. Носоглътката е в близост, физиологическа и функционална, с други системи в тялото, освен дихателната. Носоглътката се свързва със средното ухо посредством Евстахиевата тръба, а в задната част на устната кухина се намират сливиците, които са част от лимфната система. Чрез гълтача пък носоглътката има допирна точка с предната част на храносмилателната система.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *