Някои трудно за диагностициране болести – част първа

Когато изпитвате странни болки, неразположение в стомаха и необясними симптоми, отивате на лекар, за да търсите отговор за неразположенията си, но много симптоми могат да се сбъркат и да получите грешна диагноза. Ето едни от най-често срещаните болести, на които първоначално е сложена друга диагноза.

1. Синдром на раздразнените черва

Някои състояния са трудни за диагностициране, защото нямат точно пределни тестове, които да помогнат затова и докторите ползват диагностика на елиминацията, а синдромът на раздразнените черва представлява хронично състояние, което причинява болка, крампи подуване, диария и/или запек. Според критерия за диагностика, пациентите с подобни симптоми трябва да ги имат поне 6 месеца преди да идат на преглед и по-често от 3 дена на месец преди да им е сложена диагнозата синдром на раздразнените черва.

2. Непоносимост към глутен

Това е имунна реакция на организма към глутена, който кара да се получи възпаление в червата, но за съжаление отнема от 6 до 10 години да бъде диагностицирано това състояния. По принцип пациентите с това заболяване, страдат, когато приемат храна съдържаща глутен като пшеница, ръж и ечемик, но всъщност повече от половината хора, диагностицирани с тази непоносимост имат диария и загуба на тегло. Пациентите могат да получат сърбеж, главоболие, киселинен рефлукс и да намират за симптомите си други заболявания. Добрата новина е, че има кръвен тест, който показва това независимо от симптомите, които имате, а ендоскопски могат да се видят щетите нанесени на тънките черва.

3. Фибромиалгия

Тя се изявява с болки в опорнодвигателния апарат и включва необясними симптоми, термин използван, когато докторите не знаят какво причинява болката и не намират решение за умората, хроничната болка и поставят тази диагноза. В повечето случaи на пациентите е сложена диагноза – симптом на раздразнените черва.

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *