Някои трудно за диагностициране болести – част втора

Когато изпитвате странни болки, неразположение със стомаха и необясними симптоми, отивате на лекар, за да търсите отговор за неразположенията си, но много симптоми могат да се сбъркат и да получите грешна диагноза. Ето едни от най-често срещаните болести, на които първоначално е сложена друга диагноза.

4. Ревматоиден артрит

Неочакваните болки могат да се дължат на ревматоиден артрит, това е автоимунно заболяване. За разлика от остеопорозата, състояние, което настъпва при хората с напредването на възрастта, ревматоидният артрит причинява възпаление и подуване на ставите във всяка възраст. Първите оплаквания на болестта са болки и скованост в ставите, а това може да се причини от много други заболявания. Кръвните тестове могат да ви помогнат да разберете къде е възпалението в тялото ви, но за да се установи това заболяване трябва да се вземе предвид медицинския картон на пациента от предишни години.

5. Множествена склероза

Друго автоимунно заболяване, което се причинява, когато имунната система атакува собствените ни нервни клетки и причинява лоша комуникация между мозъка и останалата част от тялото ни. Обикновено първите симптоми при множествена склероза са скованост, слабост, треперене на един или повече крайници, но не винаги. Понякога множествената склероза може да е епизодична и да има своите спадове и върхове, в зависимост от лезиите в мозъка, веднага щом докторът се усъмни за нея се препоръчва ядреномагнитен резонанс, за да се изключи или потвърди състоянието на пациента.

6. Лаймска болест

По принцип за нея се знае, че е причинена от ухапване, но не винаги знаем дали точно на определено ухапване може да се дължи именно на тази болест. Обривът, умората и главоболията са симптоми на много други неразположения включително и грипоподобните симптоми, които понякога се появяват и могат да заблудят доктора ви. Тя може да се отрие чрез кръвно изследване за антитела към Лаймска болест, но това може да се разбере няколко седмици след като инфекцията ни е застигнала. Важно е, ако имаме и най-малко съмнение, че имаме кърлеж веднага да идем на доктор, защото бързата намеса може да ни спаси от преноса на опасната бактерия, а навременно изписаните антибиотици са ефективни.

Част първа

 

 

 

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *