Обратно на училище… с грижа за околната среда

Препоръчваме ви:

Ваканцията свърши и е време децата да се върнат в класната стая. Тенденцията за еко ежедневие не подминава училището, тъй като има много неща, които можете да промените, за да покажете загриженост за околната среда. Вижте тези хитри идеи за екологична подготовка на учениците за училище.

1. Не купувайте твърде много
Преди децата да тръгнат на училище, родителите сякаш по сигнал се юрват да купуват и купуват. Някои се презапасяват с ученически пособия, които са на промоция, а други изпълняват всяка прищявка на детето си за пособия с анимационни герои и цветни раници за училище. Преди да отидете до магазина е добре да съставите бележка с нещата, които трябва да купувате, а да се стараете да не надвишавате планираните покупки. Преди да решите, че еди-коя си вещ е много важна, запитайте се дали наистина се нуждаете от нея. Ако детето вече има няколко кутии за моливи, защо ви е да купувате нова? Ако то все още не е изписало купените пастели, трябва ли да купувате нова кутия, само защото е на промоция? Ако редуцирате закупените вещи не само помагате на околната среда, но редуцирате средства от бюджета.

2. Купувайте разумно
За всяка вещ в списъка за покупки за училище се пробвайте да намерите еко алтернатива. Вместо да купувате обикновени тетрадки, потърсете пособия от рециклирана хартия. Вместо опаковка с обикновен пластилин, можете да потърсите нетоксична алтернатива, която няма да навреди на детето, даже ако погълне парче. Моливи и химикалки могат да се правят от рециклирани суровини, а лепилата за часовете по трудово могат да са нетоксични. Опитайте да амбицирате децата си да творят с еко материали и да развиват въображението си с парчета подръчни суровини, които могат да се намерят почти във всеки дом.

3. Купувайте втора употреба
Редуцирайте многото отпадъци и спестете средства от нови вещи като купувате втора употреба. Ако идеята да дадете на детето си да употребява вече употребявани от непознат човек вещи, можете да се разберете с приятели да размените някои пособия, които децата им вече не използват за такива, от които вашето дете не се нуждае. Ще установите, че доста от нещата, които децата искат, бързо им омръзват.

4. Еко обяд
Обикновено поне една част от храната за обяд в училищна среда се озовава в кошчето. Да не говорим за отпадъците от опаковки. Не поставяйте твърде много храна в кутията за обяд на детето, а се водете от неговите нужди. Не употребявайте пластмасови опаковки за еднократна употреба и найлонови торбички, които веднага се изхвърлят. По-добре опаковайте храната в многократно използваеми кутийки с пространство за прибори, а напитките поставяйте в стъклено или метално шише. Те са малко по-тежки за раницата, но не вредят на околната среда и на здравето на малките.

5. Еко храна
Научете на здравословни хранителни навици детето отрано, за да не се борите с болести по-късно. Приучете децата да хапват предимно плодове и зеленчуци, сокове, пълнозърнести храни, вместо банички и чипс. Добре е да купувате суровините за обяда на малките от местни производители, тъй като те са по-пресни и по-рядко се обработват с консерванти.

6. Еко транспорт до училище
Ако училището не е твърде далеч, а детето не е твърде малко, можете да го пуснете да ходи дотам с обществен транспорт или с колело. Това не само ще спести вредни газове, но ще е полезно за формата на детето, вместо сутрешна гимнастика. Ходенето пеша също е възможност. Ако все пак трябва да карате детето с кола, можете да се уговорите с други родители да се редувате или да делите сметките, за да карате по няколко ученика с една кола. Това редуцира вредните емисии и спестява време на родителите.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *