Обувките, които деформират краката ви – част първа

Препоръчваме ви:

1. Много високи токчета

Високите обувки са мечтата за всяка дама, прави кракът прекрасен, дава ни височина, прави краката по-слаби, но всъщност някои видове токчета правят ужасна услуга на жените, затова е хубаво да си избирате подходящи обувки на токчета.

Прекалено високите обувки могат да изкълчат глезена ви и да причинят хронична болка, ако искате да добавите някой и друг сантиметър към височината си, не избирайте чак толкова високи обувки. Защото те дават ненужен натиск отзад на крака и освен че могат да ви направят неприятните плюски, карат костта под тях да се деформира. За да облекчите болката опитайте с кремове или студени компреси и щом забележите подобен дискомфорт, сменете обувките си, защото това състояние става перманентно.

Някои видове високи сандали са непригодни за краката обувки. Те са истинско предизвикателство за дамския крак, така стресирате възглавничката на крака и карате да се деформира костта до палеца на краката.

2. Ниски обувки

Ако си мислите, че само високите обувки са проблем, ще се успокоите като разберете, че това съвсем не е така. Макар така да щадите костите, на които действително вредите, когато избирате токчета, се стремете поне 3 сантиметра да е вдигната петата. Към тези обувки спадат така популярните напоследък „балетни” обувки. Те водят до проблеми с гърба, коленете и бедрата. Лошият свод на краката се асоциира и с болки в стъпалата.

Ако въпреки това предпочитате този вид обувки, поне си сложете ортопедични стелки. Те ще помогнат при болките в стъпалата и допринасят за правилната стойка на тялото. 

3. Чехли

Съвсем ниските чехли са лош избор, защото макар в топлото време да се обуват бързо и да оставят крака да дишат. Но заедно с това не го защитават по никакъв начин и рискът от травма на крака се увеличава. Те не подържат свода и при тях не може да поставите стелки, които да държат тялото в отлична позиция. Прекаленото носене на чехли води до проблеми с коленете и гърба, защото докато ходите изправяте крака в непривична позиция и не му осигурявате достатъчна опора.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *