Очанка срещу очни заболявания

Препоръчваме ви:вижън гард

Очанката, Euphrasia officinalis, представлява едногодишно растение, което принадлежи към семейство Живеничеви. Нарича се още сълзица или очемилка, и в буквален превод латинското й наименование означава „радост“. Билката вирее из храсталаци, пасища и ливади, до към 1800 метра надморска височина. Тя е разпространена из цяла Европа, с изключение на нейните най-източни и южни райони. С лечебна цел се използва надземната част на растението.

Очанката има уникален химичен състав, в който влизат много биологично активни вещества. Тя е богата на витамини А, В и С, елементи сребро, магнезий, мед, желязо, силиций, цинк, хром, никел и бор. Откриват се и много гликозиди, горчиви вещества, бета-каротин, тлъсти масла и флавоноиди. В надземната част на растението се открива етерично масло, алкалоиди, синьо багрило, стигмастерол, кафеена и ферулова киселина, аукубин, холин и галотанин.

За лечебните свойства на очанката се знае още от преди 1300 години. В тибетската медицина билката се използва за като лечебно средство при симптоми на конюктивит, а сокът от билката, особено в Исландия, се използва за обезболяване на очите. Специалистите билкари смятат, че очанката може да се употребява ефективно срещу различни очни заболявания. Съдържащите се в нея танини са много ефективни при изсушаване на лигавицата на очите. Билката има много силно противоалергично и противовъзпалително действие. Тя има понижаващо действие върху вътреочното налагяне. Именно поради тази причина билката е високо ефективна при очни заболявания, като сенна хрема, ечемик, конюктивит, уморени очи и възпаления на слъзните канали и катаракта. Билката има положително действие дори при физически травми на очите, при които е засегната роговицата. Тя намалява болката и предотвратява появата на възпаление. Промиването с отвара от билката няколко пъти дневно помага при зачервени и възпалени очи.

Освен за очни заболявания, растението може да се използва и при дихателни проблеми. Отварата от очанка спомага за отделянето на секретите от белите дробове. Освен това билката има и ефективно действие при симптоми на синузит. В българската народна медицина очанката се използва при различни стомашни проблеми. Като цяло тя нормализира работата на червата и стомаха.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *