Очиболец срещу стомашни болки и диария

Очиболецът, Potentilla, представлява многогодишно тревисто растение, което цъфти през месеците от юни до август. То се среща предимно по торфища, мочурливи части и влажни ливади, но може да се открие също из каменисти зони в предпланинския и планинския пояс. С лечебна цел се използват пресните листа и изсушените корени на 2- 3 годишните растения.

Очиболецът се отличава с богат състав от химически елементи, но въпреки развитието на технологиите, все още неговият сложен химичен състав не е установен напълно. Откриват се дъбилни вещества, димерни и тримерни катехини, тритерпенови киселини, гликозида торментозид, смолисто вещество, флавоноиди цианидин, кемпферол и кверцетин, сапонини, скорбяла и етерични масла

В народната медицина очиболецът се използва в лечението на колит, ентероколит, стомашно-чревни заболявания и диария. Благодарение на съдържащите се в нея танини, билката има изразено противовъзпалително, адстригенно и кръвоспиращо действие. Много спациалисти смятат растението за едно от най-подходящите при хронична диария. Водният извлек от билката има значително цитотоксично и забелижително виростатично действие по отношение на вируса на херпеса. Очиболецът може да се използва също при заболявания на устната кухина, като гингивити и остри и хронични тонзилити. В българската народна медицина очиболецът се предписва при кожни проблеми и напукване на устните. Освен обикновения очиболец, с лечебна цел могат да се използват и другите представители от този род. Пачият очиболец, P. anserina, може се използва при менструални нарушения и диария. Белият очиболец, Potentilla alba, е много подходящ за лечение на менструални кръвотечения. Сребролистият очиболец, P. argentea, е подходящ при симптоми на хемороиди, ухапване от отровна змия и стомашно-чревни болки.

Билката има още запичащо и кръвоспиращо действие. Тя може да се прилага при кръвоизливи, стомашни язви, обилна менстриация, бяло течение и захарна болест. При напукана кожа се препоръчва мазане с настойка от билката в зехтин. Очиболецът, ако се използва смесен със синя тинтява, може да се употребява при малария, дезинтерия и главоболие. Жабуренето с настойка от билката заздравява венците и спира кръвотечението в устната кухина.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *