Очилата с цветни стъкла

Първообразът на съвременните слънчеви очила се е появил преди повече от 300 години. Оттогава до днес очилата с цветни стъкла не излизат от употреба, превръщайки се в моден аксесоар. Това, което много хора не знаят е, че те са атрибут и на здравето.

Кафявите стъкла увеличават светлосенките, затъмняват осветените зони и създават чувството за дълбочина. Те са особено подходящи за кривогледите хора.

Зелените стъкла не затъмняват пейзажа и подчертават цветовете. Те се препоръчват на възрастните хора и на страдащите от глаукома. Зеленият цвят отпуска нервната система и предизвиква усещането за комфорт. При носенето на зелени очила отичането на вътреочната течност се извършва по-добре, а вътроочното налягане се понижава.

Сините филтри най-добре предпазват от ослепителното слънце, а също така и от инфрачервените лъчи.

Червените, жълтите и оранжевите филтри възбуждат нервната система и повишават вътреочното налягане, а това води до спазми и свиване на пътищата, по които се отича вътреочната течност. Жълтите стъкла се препоръчват на водачите на МПС по време на силна мъгла или при нощно шофиране.

За хората, които постоянно носят очила, са най-подходящи очилата –“хамелеони”, снабдени с фотохромни лещи, реагиращи на нивото на осветеност: колкото по-ярка е светлината, толкова по-тъмни са очилата и обратното. Специалисти предупреждават, че очилата с пластмасови лещи могат да се “уморят” след няколко години, което означава, че тяхната способност към затъмняване и осветяване намалява.

За пречупването на светлината няма разлика между стъклените и пластмасовите филтри. Разликата е само в срока на годност на очилата. Пластмасата лесно се надрасква и очилата трябва да се сменят по-често, понякога 2-3 пъти годишно, тъй като не е препоръчително да се носят надраскани стъкла. Всички очила трябва да се съхраняват в мек калъф, като се поставят със стъклата нагоре.(а)

източник: здраве.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *