Очни алергии – как да ги разпознаем и как да се справим – част първа

Препоръчваме ви:

Очните алергии зачервяват очите, така че ако и вие имате подпухнали червени очи, не сте сами. Само в САЩ милиони се борят с очните алергии или алергичния конюнктивит. Един студен компрес може да ви върне във форма, ако скоро след като очите ви са изпаднали в това състояние имате излизане сред хора. Но за да се справите за по-дълъг период с очните алергии трябва да ги идентифицирате и да борите симптомите.

Червенината може да е по бялата част на окото или дори във вътрешния клепач. Други знаци за очната алергия са сърбящи очи, сълзене, замъглено виждане, усещане, че окото гори, подуване на клепача и чувствителност към светлина. Очните алергии могат да са сами или да ви навестят заедно с алергичната хрема. Може да се прояват и с алергична екзема. Но единственият начин да докажете, че имате алергии е да посетите лекар. Тези симптоми могат да се дължат и на други болести.

Както и при другите видове алергии, очните се появяват, когато очите са били в досег с опреден алерген, полен или животински косми. Клетките в очите карат мастоцитите да освободят хистамин и други химикали, които причиняват възпаление. Резултатът е подути, сълзящи и зачервени очи.

Но макар да ни дразнят, не бива да се поддаваме на инстинкта и да ги търкаме. Това още повече може да влоши състоянието ни. Така може да накара мастоцитите да освободят още повече химикали. Вместо това веднага махнете лещите си, ако носите такива и избягвайте грим, като в същото време си сложите студен компрес при първа възможност. Често си мийте ръцете, за да не замърсявате очите, ако се подадете на инстинкта да ги търкате.

Ако очните алергии са оставили следи върху хипоалергичен коректор, с който да прикриете тъмните кръгове под очите, не опитвайте да скриете очите под тежък грим, защото това ще ги раздразни още повече и ще изпъкне повече червенината, а сълзенето ще се увеличи.

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *