Офика

Sorbus aucuparia или  офика представлява многогодишно дърво, което достига височина до 15-16 метра. С развита коренова система, полезната билка се закрепя на плодородната ни земя, за да ни даде здраве, но само по високите местности.

То е от семейство Розоцветни и подсемейство Ябълкови. Листата са сложно текоперести, всяко с от 9 до 17 листенца до 6 см. и окосмени отдолу. Цветовете са бели, щом  цъфнат през май. Плодът, който ражда е малък не повече от 6 до 14 милиметра и през есенните месеци става червен и месест с кисело и леко стипчив вкус.

Среща се чак на 1800 метра и иска влажен климат. Сега е и времето да се бере. Като братовчедка на ябълката, за която сме чували: „Една ябълка на ден държи доктора далеч от мен” , този мъничък плод, ще направи посещението ви при доктора излишно. В традиционната ни медицина помага за диария и дизентерия, както и да лекуват бъбреци.

След като измръзнат и омекнат може да се приготви мармалад от нея. Неосланените плодове са отровни, така че никога не посягайте към тях сурови.

Според някои учени е опасно, заради съдържанието от парасорбинова киселина, но други проучвания твърдят, че след запарка или сушилня са напълно безвредни. Все пак трябва да се внимава как се приготвя, както при всички билки и ако не можете сами да си приготвите или да взимат и се консултирайте опитен билкар или фармацевт.

След като измръзнат и омекнат може да се приготви мармалад от нея. Неосланените плодове са отровни, така че никога не посягайте към тях сурови.

За тези от нас, които се притесняват от Е-тата на етикетите е хубаво да знам, че Е 200 или сорбонова кисенина, получава се от сока на офика и е напълно безобиден косервант, не е токсичен или карцерогенен, а напротив, той е противомикробен.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *