Около една трета от българите са с прекъснати здравно-осигурителни права

Според справка, която е поискана от Националната агенция по приходите, повече от 2 милиона българи, почти една трета от населението, са с прекъснати здравноосигурителни права. Освен това се оказва, че само 40% от гражданите плащат редовно вноските си за здравно осигуряване. Това означава, че повече от 2 милиона българи нямат право на безплатна медицинска помощ. Преди 3 години неосигурените лица са били само 1,2 милиона души, но в рамките на няколко години този брой се увеличава с още 700 000 души. В тези числа не участват под никаква форма 3,9 милиона души, които са осигурени от държавния бюджет. Това са пенсионери, деца под 18 годишна възраст, социално слаби и държавни служители. Здравни осигуровки трябва да плащат всеки месец или на всеки 3 месеца около 3,4 милиона българи. Според специалисти голям процент от неосигурените работят, но не заплащат здравни осигуровки. Установено е, че половината от тях работят временна работа в чужбина, а останалите са скрити в сивата икономика. Една от основните причини за големия процент неосигурени е недоволството от ниското ниво на предлаганите здравни услуги. Все повече хора смятат, че съвестното плащане на здравни осигуровки не гарантира качествени здравни услуги.

Две трети от българите не са здравно осигурени

От НАП напомнят, че абитуриентите от тази година трябва да заплатят здравни осигуровки за период от завършване на училището, докато евентуално станат студенти или започнат работа. В този период те не попадат в нито една от двете категории, за които държавният бюджет плаща, а именно ученици и студенти. През това време те трябва да заплатят за всеки месец вноска в размер на 16,80 лева. За да останат с непрекъснати здравно-осигурителни права, те трябва да заплатят най-късно до 25 август първата вноска.

През септември месец тази година Министерството на здравеопазването обмисля законодателни промени, които да стимулират гражданите да заплащат своите здравни осигуровки навреме.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *