Омега 3-6-9 здравословни ползи

Препоръчваме ви:

Омега 3-6-9 мастни киселини са известни като ненаситени здравословни мазнини и са отговорни за предотвратяване на редица медицински проблеми, като депресия, сърдечно-съдови заболявания, дисфункция на мозъка, астма, артрит.

Омега 3

Омега 3 мастни киселини или алфа-линоленова киселина е незаменима мастна киселина, тъй като не може да се произведе от тялото ви. Тя е от изключителна важност за правилната мозъчна функция и поддържането на здрава сърдечно-съдова система. Източници на Омега 3 мастни киселини са лененото масло, орехи, соя, зелени листни зеленчуци, мазни риби, като сьомга, херинга, сардини и риба тон. Препоръчително е тези храни да се консумират поне два пъти седмично.

Омега 6

Линолова киселина, омега 6 мастна киселина е съществена полиненаситена мазнина, която е важен компонент на клетъчните мембрани. Тази мастна киселина допринася за загуба на тегло, изграждане на чиста мускулна маса, влияе върху действието на хормоните лептин и резистин, които са свързани с апетита, складирането на мазнини и инсулиновата чувствителност. Освен това, увеличава скоростта на метаболизма, помагайки ви да изгаряте повече мазнини. Има доказани антиоксидантни свойства и подпомага борбата срещу рака.

Омега 9

Омега 9 мастни киселини са есенциални мастни киселини и телата ни могат да ги правят. КАто цяло Омега 9 включват мононенаситени олеинова, стеаринова, палмитинова киселини. Омега 9 киселини са свързани с подобрено артериално здраве и засилена имунна функция. Някои източници на омега 9 са маслини, авокадо и ядки.

Рибено масло – рибените масла са извлечени от тъканите на мазни риби, богати са на омега-3 мастни киселини, известни като ейкозапентаенова киселина (ЕРА) и докозахексаенова киселина (DHA). Заедно те подпомагат здравето на сърцето, част от плазмената мембрана на всяка клетка и намаляват възпалението.

Ленено масло – подобно на рибеното и в това масло се съдържа омега-3 мастна киселина – алфа-линоленова киселина (ALA). Освен това, в него се среща и ниска концентрация на омега-6 и омега-9 мастни киселини.

Защо да приемате мастни киселини?

Омега мастните киселини са важни за развитието на мозъка и цялостното му функциониране, засилват имунната функция, предпазват от сърдечно-съдови заболявания, част от клетъчните мембрани. Мастните киселини са полезни още за здравословния вид на косата, кожата и ноктите, подпомагат метаболизма и стимулират действието му при борбата с наднорменото тегло. Важни носители са на мастноразтворимите витамини А, Д, Е и К.  

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *