Опорно – двигателна система (Systema musculoskeletale)

Опорно-двигателната система се състои от костите, ставите и мускулите, които функционират заедно, за да поддържат положението на тялото и движението на неговите части в пространството. Те са органите за движение, които функционират индивидуално, но имат обща функция. Скелетът се състои от 206 кости, повечето от които се намират в зоната на ръцете и краката. Те са съединени чрез стави, които са гъвкави. Костите са пасивната, а мускулите активната част на двигателната система. В някои костни кухини са поместени органи, които са защитени от външни удари. Тъй като мускулната работа се отразява благотворно върху дейността на органите на дишането, кръвообръщението, храносмилането, обмяната на веществата, редовното движение е много важно за здравето. Опорно-двигателната система като цяло определя външната форма и размерите на тялото.

Костите се разделят в пет отделни групи – дълги, които оформят крайниците, къси, плоски, с неправилна форма и сезамовидни. Те изпълняват няколко функционалности – поддържат позицията на тялото, имат двигателна и кръвотворна функция, предпазват някои вътрешни органи и съхраняват минерални вещества. Костите на главата образуват черепа и са свързани неподвижно чрез шевове, а само долната челюст е свързана подвижно със става. Костите на туловището са гръбначният стълб и гръдният кош. Гръбначният стълб се състои от шийни прешлени, а гръдният кош е образуван от дванадесет гръдни прешлени, дванадесет двойки ребра и гръдна кост. В гръдната кухина са поместени сърцето и белият дроб. Костите в горните крайници се състоят от една раменна и две предраменни кости, а ръката се състои от осем кости на китката, пет на дланта, по три на пръстите и по две на палеца. Костите на долния крайник имат една бедрена и две подбедрени кости. Ходилото се състои от седем кости на петата, пет на стъпалото, по три на пръстите и по две на палеца.

Мускулите могат да се класифицират в три групи – скелетна мускулна тъкан, която е волева, сърдечна мускулна тъкан, която не е волева и гладка мускулна тъкан, която се намира в стените на вътрешните органи, както и в тези на кръвоносните съдове, храносмилателната, дихателната и отделителната система. Не зависят от волята на човека. Всички мускули са около 40 -50% от теглото на човек. Основните им функционалности са възбудимост, съкратимост и проводимост. Според разположението си мускулите биват мимически и дъвкателни, които са на главата, мускули на шията,  гръдни, гръбни, коремни, на горен или на долен крайник. Според това, което изпълняват, те са – антагонисти, тоест с противоположно действие, агонисти, с еднакво действие, синергисти, с непряко участие в движението. Според броя на главите, те са – едноглави, двуглави, триглави, многоглави.

Части на опорно-двигателната система:

Мускули
Стави
Костен мозък
Кости

         

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *