Орехите, най-полезната ядка

Орехите са плодове на ореховото дърво, което има много разновидности, но основните, които се консумират са три – английски, черен и бял орех. Най-разпространен в Европа е английският орех – нарича се още персийски, тъй като произхожда от Индия и районите около Каспийско море. Внесен е на континента от търговци на Римската империя през ІV век. Дървото може да доживее до 300-400 години, затова римляните са го почитали като свещено дърво. Плодовете на този орех са с тънка черупка, която е лесна за чупене. Черният орех е почти непознат в Европа, но е широко разпространен в Северна Америка – черупката му е черна, твърда и дебела, а ядките му имат остър характерен вкус. Белият орех също произхожда от Северна Америка, расте много бързо, а ядките му са сладникави и с по-голямо съдържание на мазнини от другите два вида.

Орехите са считани от много експери за най-полезните ядки, тъй като са богати на омега-3 мастни киселини, на витамини А, С, Е, Р и В, на минерали и на висококачествени белтъчини. Тези ядки са с голямо съдържание на аминокиселината триптофан, на антиоксиданта и фитохимикал елагова киселина и фибри. От минералите в най-големи дози са магнезий, йод, мед, калций, манган, фосфор, цинк, желязо. Хранителни стойности на 100 г орехи са 654 ккал, 65 г мазнини, 16 г белтъчини и 14 г въглехидрати.

Заради мастните киселини в състава си, ореховите ядки са незаменим помощник в борбата със сърдечносъдовите заболявания – те предпазват от сърдечен удар и атеросклероза, нормализират кръвното налягане, понижават лошия и повишават добрия холестерол в кръвта. Много често хората наподобяват формата на орехите с тази на мозъка – те се считат са много полезни за него, заради омега-3 киселините и белтъчините в съдържанието си. Освен това ядките укрепват костите, а заради антиоксидантните вещества се счита, че могат да намалят риска от рак на гърдата.  За мъжете ползата е основно по отношение на свойството им да повишават сексуалната активност – експерти препоръчват по шепа орехи дневно, най-добре счукани и смесени с малко масло и мед. Орехите предпазват от анемия, от образуване на камъни в бъбреците и от заболявания на щитовидната жлеза, тъй като съдържат много йод, особено ако са съвсем пресни.

Тъй като съдържат много калории, ореховите ядки не бива да се консумират в прекалени дози – препоръчителната доза е 25-40 грама дневно. Макар да не е много, шепа орехи може да ви зареди с енергия, да ускори метаболизма и да активизира изгарянето на калории. Почти всички части на растението се използват за лечение – ореховата шума се употребява в медицината от дълбока древност, за укрепване на организма, възбуда апетита и засилва растежа на костната система. Тя има противовъзпалително и болкоуспокоително действие срещу гнойни рани и възпаление на венците и лимфните възли, срещу гастроентерити и диарии. Екстрактът е много полезен за косата – прилага се външно, за стимулиране на растежа и срещу пърхот, за да изглежда по-здрава и жизнена.

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *