Оризовото мляко

Оризовото мляко е много полезно за хора, които имат непоносимост към лактоза или са вегани, но замисляли сте се дали това, което прокламират в магазините е наистина полезно за вас.

По принцип една чаша с оризово мляко ни дава 10% от дневния прием на витамин А, 30% от калция, 25%от витамин D, 25% от витамин В 12, което е важно ако сте вегетарианец или веган, защото този витамин е труден за набавяне и също така 4% желязо.

Ето една лесна рецепта за да си приготвите у дома вкусно оризово мляко, имате нужда от една чаша суров органичен кафяв ориз, 8 чаши вода, една чаена лъжица сол.  Разбира се, голям буркан, за да съхраните полученото оризово мляко.

След това изчистете добре ориза, сложете го да ври като на една чаша се пада 8 чаши вода. Не забравяйте водата да кипне преди да добавите ориза, след това поставете капак, намалете температурата и оставете да къкри за 3 часа. След това време ще получите оризова каша. Добавете солта.

После вземете блендер и го напълнете с половината от оризовата каша и другата половина с вода. Пуснете го, докато не стане хомогенна смес. След това я сипете в буркана. Направете това и с останалата оризова каша, ако има такава. Не забравяйте да затворите буркана добре. Дори с добавена вода, домашното оризово мляко е по-гъсто от купеното. По-скоро прилича на оризова сметана. Но ако ви е прекалено гъсто, винаги може да добавите още вода при сервирането му.

Тъй като е домашно, вие може да прибавите и други съставки, които отсъстват при купения продукт. Едно от тези неща е 2 чаени лъжички слънчогледово олио или 4 чаени лъжички сироп, защото по принцип сме свикнали, това което купуваме от магазина да е по-сладко.

Може да си приготвите страхотно оризово мляко с лешници или бадеми, като ги смесите в блендера и ще получите по-богата на хранителни  вещества, но също така и по-вкусна напитка.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *