Осигурете превенция срещу остеопорозата с витамин D

Препоръчваме ви:

Важният за организма витамин D има отношение в защитата срещу рак, диабет, сърдечно-съдови болести и заболявания на костната система. Той е важен за абсорбцията на калция и затова може да се употребява срещу остеопороза. Макар че се синтезира от организма под въздействие на слънчевата светлина, много хора имат заболявания от дефицит на този витамин. Той е мастно разтворим и може да се намери в сравнително малко храни. Признаци на дефицит са обилното изпотяване, изнервеност, костни деформации и изкривявания, болка в костната система, слабост в мускулатурата.

Сьомга

Сто грама дива сьомга съдържа 360 IU, което е 90 процента от дневната доза витамин D. Рибата е особено добър източник на омега-3 мастни киселини, които могат да понижат опасността от сърдечни болести.

Овесени ядки

Ако сутрин похапвате овесени ядки, в които е включен витамин D, можете да получите 10 процента от дневната доза, 40 IU. Ще можете да получите още доза енергия от съдържащите се в закуската желязо и витамин B, и фибри.

Мляко

Една чашка с обогатено мляко вклюва 98 IU от витамин D, около 25 процента от дневната доза. Макар да има много тези, че преработеното мляко е вредно и трябва да се избягва, някои лекари твърдят, че жените, които пият по повече от 10 чаши на седмица са по-малко застрашени от рак на гърдата. За да се предпазят от болест те трябва да консумират мляко в юношеска възраст и около 20 години.

Яйца

Макар че не се препоръчват повече от 5- 6 яйца на седмица, не пренебрегвайте качествата им. Ако закусвате с омлет от белтъци, можете да включите няколко жълтъка, които съдържат по 20 IU, което е около 6 процента от дневната доза. Освен това яйцата съдържат протеин, който ще ви засити за повече време.

Скариди

Скаридите са нискокалорийни и включват около 129 IU в 85 грама, което е около 32 процента от дневната доза витамин D. Освен това съдържат протеини и цинк, който подсилва имунитета.

Обогатен портокалов сок

Чашка портокалов сок, който е обогатен с витамин D съдържа около 100 IU, 25 процента от дневната доза. Освен това си набавяте витамин C, който е антиоксидант и укрепва имунитета.

Консервирана риба тон

Макар да има противоречия относно консумацията на консервирана риба, лекари препоръчват да си набавяте витамин D от риба тон в консерва. Тя съдържа в 85 грама половината от дневната доза, 200 IU. Освен това ще обогатите менюто си с протеин, омега-3 мастни киселини и витамин B6. Купувайте риба в растително масло, което осигурява витамин E, за да се насладите на вкусна и здравословна храна за секунди.

Масло от черен дроб на риба треска

Тази здравословна опция за набавяне на витамин D не е най-вкусната, но в една лъжичка масло от черен дроб на треска се съдържат 1,360 IU, 340 процента от дневната доза. Маслото е богато на омега-3 мастни киселини, които предпазват сърцето и се борят с болестта на Алцхаймер. Освен това тази опция осигурява мощна доза от витамина, като това отнема само няколко секунди.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *