Остър и хроничен синузит – медикаментозно и домашно лечение – част 1

Независимо дали е хроничен или остър, синузитът е доста болезнено и уморително състояние. То е доста срещано – всяка година поразява 37 милиона души само в САЩ например, които от своя страна похарчват около 5,7 милиарда за лечение.

Въпреки своето широко разпространение обаче, често пъти лечението е неадекватно и неефективно.

Синусите са малки кухини в черепа, които  по принцип се изпълват с кислород. Те произвеждат слуз, която предпазва носните пътища от алергени и замърсители.

Синузитът е възпаление  на тъкънта, която свързва тия кухини. Понякога, в някои случаи те се възпаляват и запушват синусите, като в тях се затварят слуз и кислород. Това може да доведе до болка и усещане за натиск, от покачването на налягането, а понякога и до развиване на бактериална инфекция. Това са два освновни вида синузит.

Острият синузит трае до 4 седмици.

Хроничният синузит трае повече от 12 седмици, като може да продължи с години. Причинителите за синузита може да се открият доста трудно, като това затрудни и отстраняването им.  Първоначалното възпаление на синусите може да е в следствие от настинка или алергия. При хора със слаба имунна система, заболяването може да се провокира от гъбички, попаднали в организма. Понякога хроничният синузит е в следствие на нарушена структура на носните пътища или при растеж и образуването на полипи, които да попречват тяхното нормално фубкциониране.

Симптомите са сходни и при хроничния и при острия синузит:

  • Усещане за натиск и болка
  • Гъст безцветен секрет
  • Запушен нос

Лечение

Добрата новина е, че независимо от кой вид синузит страдате, лечението може да помогне. Ключът в изцеряването е да намерите кой е главният причинител на заболяването.  Така например, ако  главният причинител е алергия,  капките за нос е почти сигурно, че няма да помогнат.

Ако имате симптоми на синузит от няколко дни, консултирайте се с лекар. С един добър и подробен преглед, може лесно да се останови причината на заболяването.

Често най-доброто лечение е комбинация от няколко различни метода. Най-добре медикаменти и грижа за себе си.  

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *