Остеоартрит – как да се справим?

Остеоартритът е хронично заболяване, което трудно може да бъде излекувано, но симптомите му – болка, скованост и подуване, могат да бъдат контролирани.

 – Физически упражнения – Един от най-полезните начини за справяне с болестта е движението. Макар че това би било болезнена част от лечението, простите упражнения, като разходките в квартала, подпомагат намаляването на болката. Укрепващите упражнения изграждат мускулите около ставите, облекчавайки усещането за тежест. Упражнения, свързани с движението, помагат за поддържане на гъвкавостта на ставите. Аеробните упражнения помагат за подобряване на издръжливостта и енергийните нива.

Теглото – прекомерното тегло допълнително натоварва ставите, бедрата, коленете и гърба. Отслабването неименуемо ще облекчи болката и ще ограничи допълнителното увреждане на ставите.

­- Разтягане – бавното и внимателно разтягане може да подобри гъвкавостта, да намали сковаността и болката.

Медикаменти – лекарствата за остеоартрит се предлагат под формата на хапчета, кремове, лосиони или директни инжекции в ставите. Те включват: аналгетици, нестероидни противовъзпалителни средства, кортикостероиди, хиалуронова киселина.

Най-често в различните медикаменти, се комбинират някои от веществата, доказали своите лечебни свойства в борбата със заболяванията на костно ставния апарат, като хиалуронова киселина, хондроитин, глюкозамин, МСМ, колаген тип 2, Витамин С и други.

– Физическа и професионална терапия – терапевтите могат да предоставят набор от възможности за лечение и борба с болката – правилно използване на ставите, топла и студена терапия, обхват на упражненията за гъвкавост и подвижност.

– Помощни устройства – помагат с функционалността и мобилността. Включват елементи, като скутери, бастуни, шини, ортези за обувки и други.

– Природни и алтернативни терапии – много хора се обръщат към нетрадиционните или природните методи за лечение, за да подобрят симптомите. Те включват приемането на хранителни добавки от природно естество, акупунктура, акупресура, масаж, релаксиращи техники, хидротерапия.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *