От аптеката на природата: 8 билки за отслабване

В океана от информация и продукти за отслабване все повече хора се ориентират към природата, за да влязат във форма. Отслабването с билки може да не е толкова бързо, колкото строгите диети, но то е много по-полезно и неагресивно за тялото, а освен това резултатите могат да се запазят с години. Разбира се, трябва да съчетаете приемът на билки с упражнения – например аеробика, ходене, тичане, както и с богата на разнообразни вещества хранителна диета.

Макар да се считат за безвредни, някои билки могат да имат странични ефекти, ако се предозират, а други не са подходящи за определени болести, за деца и бременни. Затова се консултирайте в лекар кои билкови препарати са най-подходящи за вас, или се доверете на готови билкови комбинации, създадени от лекар, във формата на чайове, тинктури или хапчета. Вижте 8 от най-полезните билки при отслабване, които можете да включите към режима си, както и някои опасни растения.

 

1. Зелен чай – зеленият чай е полезен и ефективен за отслабване, освен това е безопасен и има множество странични ползи за тялото. Напитката е богата на антиоксиданти и танини, които неутрализират свободните радикали, редуцират мазнините, укрепват зъбите и зареждат с енергия. Можете да приемате зелен чай като напитка или на таблетки, но не добавяйте захар и мляко, тъй като те намаляват ползите от чая.

2. Гарциния камбоджа – плодовете на това субтропическо растение се използват в билкови препарати, тъй като растението намалява апетита и подсилва метаболизма, за да се изгорят по-бързо излишните мазнини. Често гарциния се комбинира с други билки. Заради лекото слабително действие е необходимо да спазвате стриктно дозата на препаратите.

3. Обикновено глухарче – макар да се смята за бурен, глухарчето е познато със своите пречистващи и диуретични свойства. Глухарчето подобрява храносмилането и подсилва работата на черния дроб за изхвърляне на токсините от тялото. Можете да приемате растението като чай или да ядете пресните листа сурови на салата. Важно е обаче да изберете растения далеч от града, от шосета и животни. Можете да го използвате и на суха дрога, като тинктура или на таблетки.

4. Зърнастец – използва се кората на растението, което е храст. Препаратите имат меко слабително действие и е полезен в указаните дози за напълняване, запек, метеоризъм. Спомага прочистването на червата и изхвърлянето на токсините. Обикновено се използва като чай, понякога в комбинация  други билки. Заради действието си не трябва да се използва по-често от един път седмично.

 

5. Червена люта чушка ‘Кайен’ – използва се за приготвяне на пикантни ястия, например чили. Лютата чушка произхожда от Мексико и съдържа веществото капсаицин, което подобрява храносмилането, подсилва метаболизма и изгаря излишните мазнини. Тъй като лютото дразни стомаха, можете да приемате продукта на таблетки.

 

6. Келп и водорасли – водораслите са познати в Източна Азия със своите хранителни свойства и способност да подкрепя метаболизма. Те стимулират щитовидната жлеза заради високото съдържание на йод и подобряват изгарянето на излишните мазнини. Могат да се приемат в сух вид, на салата или на таблетки.

 

7. Женшен – билка, използвана от китайците от древността. Освен многото й полезни качества, свързани с повишаване на енергията и предпазване на организма, женженът стимулира метаболизма.

 

 8. Алое вера – алоето хидратира, осигурява минерали, детоксикира и има лек лаксативен ефект, заради който трябва да се приема с внимание от хора с разстройство, деца и бременни. Растението прочиства и подпомага храносмилането. Можете да го приемате на сок или на таблетки, самостоятелно или в комбинация с други билки.

Опасни билки

Има билки, които се използват за отслабване, но имат опасни странични ефекти по време на употреба. Такива са сената, която се използва при запек и за прочистване, но създава привикване на организма и дразни лигавиците. Бъдете внимателни и с растението ефедра, което е включено в някои хранителни добавки, но повишава кръвното и пулса, и може да предизвика сърцебиене.

Препоръчваме Ви да опитате:

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *