Отит

Отитът е заболяване, което се характеризира с поява на възпалителен процес в областта на ушите. В зависимост от зоната на поява на инфекция отитът може да бъде 3 разновидности. Вътрешен отит е, когато е засегнат кохлеарният апарат, среден е при засягане на слуховите костици и тъпанчето, а външен е, когато възпалението се намира във външния слухов канал и ушната мида. В зависимост от скоростта на протичане на възпалението се категоризират 2 вида отит, остър и хроничен.

При външния отит се появява възпаление на кожата и кожните придатъци. Обикновено причините за появата на възпалението са малки травми при почистване на ухото с клечки за уши или други аксесоари. Симптомите на този вид отит са болка в ухото, която се засилва когато ушната мида с издърпа настрани, болка при движение на долната челюст, повишена температура, намаление на слуха и гнойна секреция с неприятна миризма. Извършва се преглед на ухото със специален инструмент и в зависимост от тежестта на възпалението се предписват локални средства, а при наличието на възпалителен процес и висока температура се пият антибиотици.

Средният отит е в резултат от проникване на инфекция през евстахиевата тръба, като тя може да се дължи на възпаление на носа и носоглътката. Заболяването се разделя на катарално и гнойно. Протичането за инфекцията се разделя на 3 стадия с различни симптоми. Първоначално се появява силна болка, която се движи в посока зъбите и се наблюдава висока температура с намаляване на слуха. В следващия стадий започва изтичане на гной, болката и температурата намаляват. В крайния стадий се наблюдава спиране на секрецията на гной с водещ симптом намаляване на слуха. По преценка на лекаря се назначават антибиотици, лекарства за понижаване на температурата, болкоуспокоителни и капки за нос. Ако лекарствата не подействат, може да се наложи хирургическа интервенция, която се изразява в пробиването на тъпанчевата мембрана за да може да излезе гнойта навън.

При вътрешния отит възпалението е проникнало дълбоко в ушния лабиринт, именно затова трябва веднага да се отиде на лекар. За да може да бъде излекувано ухото се препоръчва отговорно спазване на предписаните от специалист медикаменти.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *