Откриха най-простите микроби – вероятен източник на живота на Земята

Учени са открили най-простия микроорганизъм, който се явява източник на биологичния живот на Зевята и в цялата Вселена. Както съобщава Би Би Си, колектив от учени от Рио де Жанейро е провел серия от експерименти с бактерията дейнококус радиодуранс (Deinococcus radiodurans), които показват, че именно тези микроорганизми са “семената на живота”.

Оказва се, че тези бактерии притежават практически неограничена способност да преживяват различни екстремни ситуации – в хода на експериментите те са издържали на смъртоносна за всички други живи организми радиация, агресивни химически среди, пределни температури както на студ, така и на горещина, продължителен престой във вакуум.

“Високата степен на преживяемост на дейнококуса я превръщат в основен претендент за източник на биологичния живот в космоса”, смята ръководитулят на екипа проф. Айван Полино-Лима.

Бактерията е била открита случайно от бразилските учени преди 5 години. Пределната устойбивост на тази бактерия се обяснява с факта, че тя може да има до 10 пълни копия на генната си структура. Обичайно другите живи организми имат по едно копие.(а)

източник: zdrave.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *