Отвара от слез срещу възпаления

Широколистният слез, Malva vulgaris, е растение от семейство Слезови. Слезът има няколко разновидности, които се срещат по градини до вили и къщи, както и по зелените зони на градовете. Плодовете на растението наподобяват пити от кашкавал. За лечение се употребява както сушена дрога, така и пресни части. Не са известни странични действия от билката, когато тя се използва в указаните дози.

Билката включва в състава си много слузни вещества, които обаче се унищожават, ако тя изсъхне. Затова ако търсите лечебни характеристики на слузните вещества, трябва да го консумирате пресен. Листата съдържат антоцианови гликозиди, танини, витамин С, провитамин А, минерални вещества. Те са основната част, която се употребява за лечение на различни болести, но полезни са и цветчетата. За да не се губят слизестите вещества е добре частите на билката да се накиснат в студена вода.

На чай слезът се използва предимно срещу възпаление на слизестите ципи вътре в организма, при гастрит, възпаления на слизестите ципи на пикочния мехур, на стомашно-чревния канал и на устната кухина, при язви в стомаха и червата, срещу възпалителни заболявания на черния дроб. Билката се препоръчва за затлачване на белите дробове, бронхит, кашлица и силна пресипналост, за ларингит, възпаление на сливиците и пресъхнала уста. Счита се, че билката лекува дори извънредно упорита и нелечима белодробна емфузия, която понякога предизвиква силен задух. Изпиват се минимум по три чаши на ден, а прецедените и добре затоплени листа и цветове се поставят на компрес за нощта върху гърдите в зоните на бронхите и белите дробове. Слез може да се употребява за лечение на ларингити, срещу сухота в устата, фаринкса и носа. Слузните вещества в билката притежават противовъзпалително и омекчаващо действие, както и успокояващи, отхрачващи и слабителни свойства.

Билката се употребява за бани и компреси. Охладена отвара от слез се поставя в очите срещу пресъхване. Тя може да подейства добре на кожата за лечебна цел срещу сърбящи и парещи алергии, хемороиди, изгаряяние. Външно билката може да се прилага за рани, циреи, подпухнали ходила и ръце от счупвания и възпаления на вените. Много полезна е отварата на гаргара срещу възпаления в устната кухина, фаринкса и гърлото.

One thought on “Отвара от слез срещу възпаления

  1. Ползвоми го като профилактика, слагаме го в билките които берем за чай през зимата .

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *