Овладейте напрежението в мускулатурата

Схващането на мускулатурата ограничава движенията и създава неудобство по време на работа и отмора. За да отпуснете схванатите рамене, гръб и ръце, стегнати от неподвижност и дълго стоене на бюрото, можете да използвате тези лесни упражнения за минутки. Според експерти това схващане се дължи на адаптиращите се зони спрямо нашето ежедневие – ако по цял ден стоите почти неподвижни в една поза, мускулите се адаптират и свикват с нея.

Отпуснете стегнатите мускули

С това упражнение ще облекчите сковаността във врата и раменете, а топлината от ръката спомага за  отпускане на съединителната тъкан в тези области. Поставете лявата ръка върху дясната и задната част на врата – вдишайте, а докато издишвате, стиснете мускулите с ръка. Повторете от 3 до 5 пъти. След това поставете лявата ръка върху дясното рамо и извършете същите действия. Правилното поставяне на ръката, за да се постигне желаният ефект, трябва да е в областта на трапецовидния мускул, а не върху костта. Представете си, че мускулите ви са гъба, напоена с вода, а всеки път, когато ги стиснете, изтисквате напрежението от тях. Когато бавно отпускате, представете си как гъбата се пълни с чиста вода.

Движения по вертикала

Със следващото упражнение ще увеличите гъвкавостта  на лопатката и ключицата, ще освободите насъбралото се напрежение в мускулатурата на раменете и шията. Упражнението е много лесно, просто правете кръгове с раменете си, в посока напред или назад. Координирайте движенията си с дишането, като едновременно вдишвате и повдигате раменете, а издишвате и отпускате мускулатурата. Повторете три пъти. Представете си как мускулните влакна се разпъват с лекота, като дъвка, която е еластична и мека, а с всяко движение раменете ви се спускат все по-надолу спрямо врата.

Релаксация с удар

Упражнението подобрява циркулацията и увеличава усещането в тези зони, които обичайно са схванати. То може да увеличи гъвкавостта на мускулатурата, да освободи напрежението и да способства за секретирането на ендорфини. Свийте лявата си ръка в юмрук, но не твърде стегнат, поставете я върху дясното рамо и дясната част на врата. Започнете с юмруче да удряте не много силно мускулните зони, за да ги релаксирате от напрежение. Повторете с другата страна, като използвате дясната си ръка. Представете си, че тялото ви е изградено от няколко пласта от меки тъкани, а вие се опитвате да достигнете тъканите на всеки пласт. С всеки удар с юмрук стимулирате и релаксирате кожата, съединителната тъкан и мускулатурата на тези зони.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *