Патладжан за минерали и стройна фигура

Препоръчваме ви:

Патладжанът, Solanum melongena, е древен зеленчук, който е култивиран преди хиляди години. Растението е представител на семейство Картофови и за негова роднина се смятат Индия и Шри Ланка. Близък роднина е на домата и картофа. Растението дава плод със същото име, който се използва като зеленчук в готварството. Горчивият вкус на патладжана се дължи на веществото соланин. Преди да се изпече или изпържи зеленчукът се нарязва на кръгчета или по дължина, а след това парчетата се посоляват, за да се извлече част от соланина. В по-големи количества соланинът е отровен и ако не се извлече, патладжанът става непригоден за храна.

Патладжанът е с високо съдържание на витамини А, К, С, а от минералите в състава на храната са калций, магнезий, калий, фосфор, натрий, цинк, както и в по-малки количества мед, селен. Откриват се още желязо, сяра и хлор, целулоза, мазнини, дъбилни вещества. Зеленчуците съдържат веществото соланин, на което се дължи слабо горчивият им вкус. С накисване на парчетата в солена вода се извлича значителна част от него.

Зеленчукът е нискокалорична и сравнително лесна за смилане храна, като тази характеристика го прави полезна храна за дихателната, сърдечно-съдовата и храносмилателната система. Консумацията на патладжан стимулира изхвърлянето на пикочна киселина от организма. Съставките на храната действат добре срещу болести на костите и ставите. Патладжанът се смята за един от зеленчуците, които понижават холестерола в кръвта. Добър антиоксидант е и защитава мозъчните клетки от увреждания, като се бори със свободните радикали и отстранява токсините. Патладжановият сок има силно бактерицидно действие, затова може да се използва като природен антибиотик за лечение на различни инфекции и за ускоряване заздравяването на рани.

Хора, които имат проблеми с храносмилателната система не трябва да консумират твърде много патладжан заради съдържащите се в него целулоза и трудни за преработване влакна. Не се препоръчва храната за болни с оксалатни и уратни камъни, тъй като патладжанът съдържа пикочна и оксалова киселина. Това противопоказание на съставката я прави неподходяща за болни с камъни в бъбреците и камъни в жлъчката, въпреки че има добър пикочогонен ефект и редуцира холестерина. Поради тази причина не бива да се консумира, ако имате редица нарушения на обмяна на веществата, като затлъстяване, артрит и подагра.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *