Перфектни двойки храни

Препоръчваме ви:

 

Консумацията на някои храни заедно засилва тяхното полезно действие върху здравето. Включете в храненето си тези 11 двойки синергични храни в борба с остаряването и с болестите.

От много време хората консумират някои храни заедно. Това е така, защото комбинацията от двете храни има по-добър вкус, но още защото са по-питателни, когато са заедно, отколкото ако се консумират поотделно. Тази концепция се нарича хранителна синергия и обяснява как консумацията на тези храни едновременно дава повече полезни вещества на организма.

1. Яйца и сирене

Съдържащият се в яйцата витамин Д прави по-лесно усвоим калция от млечните продукти, каквото е сиренето.

2. Розмарин и месо

Ако употребявате за мариноване на пържолите преди готвене розмарин се неутрализират канцерогенните съединения в печеното на скара месо, които се наричат хетероциклични амини. Те се образуват, когато пържолата се загрее до температура над 163 градуса. Свойствата на подправката се дължат на съдържащите се в нея антиоксиданти, розмаринова киселина и карнозна киселина.

3. Домати и зехтин

Доматите съдържат в изобилие ликопен, който е много полезен в борбата с болести като рака и сърдечно-съдовите заболявания. Ликопенът е мастноразтворим и затова от консумация със зехтин може да се усвоява по-добре от организма.

4. Чесън и риба

Изследванията показват, че комбинацията от двете храни редуцира лошия холестерол повече, отколкото ако храните се приемат отделно.

5. Малини и шоколад

Учени са открили връзка между консумацията на малини и шоколад едновременно, и подобряване на здравето на сърцето. това се дължи на веществата в храните кварцетин и катехин.

6. Куркума и черен пипер

Куркумата има противовъзпалителни свойства, подобрява функцията на черния дроб и понижава холестерола. Когато я комбинирате с черен пипер, организмът ви ще започне да абсорбира в хиляди пъти повече куркумин, който е основна съставка на жълтата билка. 

7. Овесени ядки и портокали

С консумацията на тези храни заедно се повишава с четири пъти тяхното полезно действие върху здравето, тъй като те редуцират холестерола и понижават риска от сърдечно-съдови заболявания.

8. Лимон и спанак

Съдържащият се в лимоните витамин С спомага за по-лесно абсорбиране на съставките от спанака, основно на желязо.

9. Листа от цвекло и нахут

Нахутът е добър източник на витамин В6,  който спомага за по-лесно усвояване на съставките от листата на цвеклото, основно на магнезия, който достига до всяка клетка и редуцира симптоматиката на ПМС и хиперактивност.

10. Зелен чай и лимон

Витамин С от лимоновия сок спомага за повишено усвояване на антиоксиданти от зеления чай.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *