Перитонит

Перитонитът представлява остро възпаление на перитонеума. Това състояние се нуждае от незабавна лекарско помощ, защото в противен случай може да се стигне до фатален край. Перитонитът е много сериозно заболяване, което е известно още от Древността. За неговото лечение е най-важно да се действа бързо и адекватно, за да може да бъде овладян възпалителният процес. Заболяването протича с реакция на микробната флора и се наблюдават общотоксични възпалителни усложнения. В зависимост от етиологията, заболяването се разделя на 3 основни групи – първичен, вторичен и следоперативен. В зависимост от разположението, перитонитът се класифицира в 3 групи – локален, когато е в 1 анатомична област; пълзящ, когато се е разпространил в повече от 2 области; и тотален, когато обхваща всички анатомични области.

Независимо от причината за възпалението, тялото реагира по сходен начин, като развитието на заболяването протича в 3 условни фази. В първата фаза възпалението е в начален стадий и е все още е ограничено, но в нея се появяват първите симптоми. След това настъпва токсична фаза, през която в кръвта нахлуват множество токсични субстанции, които са образувани като следствие на възпалителния процес. В последната фаза настъпва септичен шок, тъй като токсичните вещества нарушават нормалното кръвоснабдяване на тъканите и органите остават без кръв. Симптомите на перитонита настъпват рязко, като най-характерният симптом е болката. Тя е много силна, интензивна и непоносима. Наблюдава се още повръщане, което не носи облекчение, висока температура, пулс над 100 удара в минута и сух, обложен език.

Поставянето на диагнозата започва с опипване на коремната стена. Тя е много твърда и един опитен доктор само за няколко минути може да постави правилната диагноза. Когато заболяването е в начален стадий се налагат допълнителни изследвания, като кръвна картина, рентген и ехография. В повечето случаи операцията е единствено средство, което може да помогне за лечението на пациента. При нея хирург отваря коремната стена и открива възпалението, след това го отстранява и промива коремната кухина. След оперативната намеса оздравителният процес се следи от хирург, а впоследствие се проследява от личния лекар.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *