Пет съвета срещу стреса

Всичко гениално е просто. Тези способи да се отърсиш от стреса са най-доброто доказателство!

1 Изключи си мобилния

Помниш ли песента «изведнъж се раздаде гърмът небесен на телефонния звън»? Очакването му не ти дава възможност да се отпуснеш дори вкъщи, твърди професорът по социология от университета на Уисконсин Ноел Чесли. «Идеалното решение е да имаш два телефона: един за близките, а вторият – служебен, който трябва да бъде изключван след напускане на офиса. Девизът е: служебните въпроси – в работно време и по служебния телефон!»

2 Довършвай започнатото до край

Оказва се, мисълта, че още преди две седмици трябваше да платиш наема, да изчистиш кухнята, да вземеш дрехите от химическо, да предадеш месечния отчет, а в главата и на бюрото ти е пълна бъркотия, кара организма да синтезира хормона на стреса кортизол, излишъкът, от който води до развитие на депресия. «Доказано е, че всекидневното безпокойство по такива дреболии обърква нервната система по-силно, отколкото една сериозна травма като например загубата на работа или развод, – добавя професорът по медицина от клиниката на Кливлендския университета Майкъл Ройзен. – Свиквай с правилото от сутринта да съставяш списък със задачи, включвайки и домакинските задължения, и се поощрявай за всеки «напълно покрит» ден».

3 Слушай бавна музика

По време на стрес сърцето бие твърде начесто, снабдявайки лошо кръвта с кислород. Недостатъкът на кислород води до пристъпи на необоснована тревога. Пусни си тиха, спокойна музика – сърцето ще започне да работи в такт с мелодията и пулсът ще се нормализира.

4 Дъвчи сладко

Изследвания на учени от университета в Синсинати показали, че сладкото намалява изработката на още един от хормоните на стреса – глюкокортикоид, а това значи, че помага да се успокоиш и да преодолееш тревожното състояние. Имай предвид, че само непреработената захар, например, тръстиковата, носи полза на нервната система. Бучка захар или парченце черен шоколад е напълно достатъчно – по-голямото количество сладко служи като стимулатор.

5 И въобще повече дъвчи

Дръж под ръка дъвка с вкус на канела или мента и я дъвчи, когато почувстваш безпокойство. Научно доказано е и е проверено на практика: тези два аромата намаляват раздразнението и успокояват нервите.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *