Пикочен мехур

Пикочният мехур е орган с резервоарна функция, част от пикочо-половата система, в който се събира урината. Той съхранява събраната урина, за да я изведе от тялото чрез уриниране. Мехурът притежава три отверстия – с две от тях се отварят двата пикочопровода, а от третото започва пикочният канал. Вместимостта на пикочния мехур варира, но е средно 500-700 мл. Големината, формата и положението му зависят от степента на напълване с урина.

Пикочният мехур се разполага изцяло в малкия таз. При изпълване с урина дъното му се издига нагоре и придобива формата на яйце. Долната част на мехура е фиксирана за дъното на малкия таз. При мъжа пикочният мехур заляга и сраства отдолу с простатната жлеза, която обхваща началото на пикочния канал, а върху задните части на дъното на пикочния мехур залягат двата семепровода. Затова ако простата е увеличена, уринирането се нарушава. У жената долната задна част на пикочния мехур опира в шийката на матката и предната стена на влагалището. Пикочният мехур се състои от дъно, тяло, шийка и връх. Дъното е най-широката, разположена назад и надолу, част, тялото е разположено напред и нагоре от основата на мехура, шийката е разположена на прехода на тялото в уретрата, а върхът е завършващата заострена част на тялото върху долната част на предната коремна стена.

Стената на пикочния мехур е изградена от три слоя – лигавица, мускулатура и външна обвивка, която е изградена от съединителна тъкан. Нервните влакна са симпатикови и парасимпатикови. Мускулатурата на мехура играе важна роля за изпразването му по време на уриниране. Пикочният мехур се напълва постепенно от малките порции урина, които постъпват от уретерите на интервали от 2-3 минути, но неговото изпразване се извършва периодично, в зависимост от обема на урината. Когато количеството на събраната урина достигне до средата, напрежението в мехура е все още незначително, но когато течността достигне определено ниво, това покачва налягането и поражда дискомфорт. Напълването на пикочния мехур възбужда разположените в стената на пикочния мехур рецептори, които реагират на разтягане на мехура. Изпразването на пикочния мехур е рефлекс, който се регулира както от вегетативната нервна система, така и волево от мозъчната кора. За денонощие обикновено се образува около 1-1,5 литра урина.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *