Пикочно-полова система (Apparatus urogenitalis)

Терминът пикочно-полова система обединява две отделни системи – отделителната и половата. Този термин се въвежда на базата на общ ембриологичен строеж, а освен това в човешкия организъм органите на тези системи са разположени в съседство. Освен това те са с общ отведен канал – за мъжките бозайници това е пикочният канал, а при женските е влагалищният отвор и вулвата.

Отделителната система при човека е система от органи, в която се произвежда, съхранява и се отделя урината. Тези органи са бъбреци, уретери, пикочен мехур, два мускулни сфинктера. Функцията на бъбреците е да концентрират урината, да контролират нивото на електролитите и да поддържат киселинно-алкалната хомеостаза на организма. Пикочният мехур е с резервоарна функция.

Половата система включва органи, които изпълняват ролята на възпроизвеждане на организма. За този процес от основно значение са много компоненти и субстанции, като хормони, феромони, телесни течности, които се произвеждат от половата система, но и от други органи. За разлика от други системи от органи в човешкото тяло, половата система при мъжа и жената се различават значително. Това позволява размяната на генетичен материал и създаването на потомство с разнообразни гени. Половите хормони са стероиди – мастноразтворими съединения, които контролират половата зрялост и възпроизводството. Те се произвеждат основно от жлезите с вътрешна секреция – това са еднокринни жлези.  Ендокринните жлези са яйчниците, а при мъжете това са тестисите.

През периода на полова зрялост на жената яйчниците произвеждат по една зряла яйцеклетка, на интервали средно 28 дена. Те имат и секреторна функция – благодарение на тях се произвеждат женските полови хормони. Зрелите яйцеклетки достигат до матката по маточните тръби, а ако се оплоди, яйцеклетката се захваща върху маточната повърхност и се развива в ембрион. Връзка между нея и външната среда е влагалището – копулативен орган и родов път. Външните полови органи са клитор, големи и малки устни. Външните полови органи на мъжа са мъдица и пенис, а вътрешните са простатна жлеза, семепроводни канали, тестис, надсеменник, семенно мехурче, булбо-уретрални жлези и мъжки пикочен канал. Основен орган на мъжката полова система е тестисът, който е разположен извън коремната кухина, в скротума. В него се произвежда основната съставка на семенната течност – сперматозоидите, а от него води началото си система от пътища, чиято роля е да проведат и складират сперматозоидите, както и да изработят някои съставки на семенната течност.

Макар да са обособени мъжки и женски хормони, в тялото и на двата пола се съдържат всички видове хормони. Жените произвеждат предимно два типа хормони – естроген и прогестерон, докато мъжете произвеждат предимно андрогени, какъвто е тестостеронът. Повечето андрогени, произведени в женското тяло, се превръщат в естрогени, но и някои андрогени в мъжкото тяло се превръщат в малки количества естрогени. Половите хормони се синтезират от холестерола и други компоненти. Те се секретират през целия живот на човека в различни дози, като продукцията им се увеличава през пубертета и намалява с напредването на възрастта.

Части на пикочо-половата система

Булбо-уретрални жлези

Женска полова система, яйчници

Мъжка полова система, тестиси и простатна жлеза

Бъбреци

Пикочен мехур

         

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *