Подъбиче срещу стомашни болки и инфекции

Препоръчваме ви:

Подъбичето представлява тревисто растение, което е в класифицирано в 5 вида, в зависимост от вида на цветовете. Някои имат бели цветове, а други червени. Най-популярни са червеното подъбиче, Teucrium chamaedris, и бялото подъбиче, Teucrium Polium. Те се срещат в полските и предпланинските райони, по поляните и в горите на надморска височина от 1000 метра. В различните части на България бялото подъбиче е с известно с множество имена – бяла трева, количава трула, бяла горчивка и бяло биле. От 5 вида подъбиче, най-силни лечебни свойства има бялото подъбиче, а освен това то е и най-малко токсично.

В химичния състав на бялото и червено подъбиче участват дъбилни вещества, танини, слуз, витамин С, етерично масло, различни видове смоли и флавоноиди. В червеното подъбиче са откриват фурандиетерпенови лактони и кариофилен.

Българската народна медицина препоръчва бялото подъбиче при инфекции на клепачите и при зъбобол. Билката има запичащо, дезинфекциращо и кръвоспиращо действие. Освен това може да се приема при диария, дизентерия, остър и хроничен гастрит и камъни в жлъчката, като особено ефективна е срещу болести на храносмилателната система. Бялото подъбиче дава много добър резултат за лечение на бяло течение. При лечението е необходимо да се правят промивки по няколко пъти на ден. Билката може да се използва външно още при акне, рани, екземи и конюнктивит.

Червеното подъбиче е много полезно при метеоризъм. То се отличава с изразено стягащо и кръвоспиращо действие при хемороиди, освен това има много добро действие срещу заболявания като подагра и ревматизъм. С отвара от билката могат да се дезинфекцират гнойни рани. Запарката от червено подъбиче има отлично тонизиращо действие върху стомашно-чревния тракт, освен това тя стимулира апетита и засилва секрецията на жлъчния мехур. Червеното подъбиче е по-токсично от бялото. При различни изследвания е установено, че то натоварва черния дроб и поради тази причина не трябва да се приема дълго време. Затова най-добре е билката да се използва основно външно, под формата на лапи за компреси и за правене на бани.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *