Подагра

Подаграта е вид артритно заболяване, което се характеризира с натрупване на кристали на пикочната киселина в ставите. Заболяването засяга в повечето случаи възрастни мъже, най-вече след 40- годишна възраст. Това е най-често срещаната болест на населението на Нова Зеландия.

Подаграта е заболяване, което протича с висока болезненост. Тя засяга в повечето случаи само една от ставите, предимно тази на палеца. Натрупването на кристалите на пикочна киселина се дължи на хиперурецимия. Болки в засегнатата зона има заради кристалите вътре в ставите, които се пораждат по време на движение, както от възпалението на тъканта. Основният причинител на заболяването е нездравословното хранене. Пикочната киселина се образува при метаболизма на нуклеиновите киселини. Когато нейната концентрация стане по-висока от 540 mmol/l, солите на киселината започват да кристализират и могат да се отлагат под формата на уратни кристали в тъканите на тялото. Хиперурикемия се нарича състоянието, при което е повишена концентрацията на пикочната киселина. Консумацията на големи количества алкохол и храни, които са богати на пурини, може да доведе до хиперурикемия.

Заболяването може да се раздели на два основни типа, първично и вторично. При първата разновидност заболяването е причинено от начина на живот, прием на лекарства и генетични дефекти, които са свързани с обмяната на веществата. При втората разновидност заболяването възниква като резултат от протичането на други заболявания в организма на болния, например високо кръвно налягане, захарен диабет, бъбречна недостатъчност.

Появата на белтък в урината е първият симптом на болестта. След това започват да се появяват болки в областта на кръста и се увеличава диурезата. В повечето случаи в бъбречното легенче започват да се образуват уратни камъни и се развива бъбречна недостатъчност. За диагностициране на заболяването оказват влияние симптоми като болки в големия пръст на крака, зачервяване и затруднени движения на ставата. Самият процес на диагностициране е лесен, защото се изследва концентрацията на пикочна киселина в кръвта. Допълнително може да се направи ехография на ставата и рентгенова снимка на зоната.

Лечението на подаграта протича под наставления на лекар ревматолог. Ако пациентът има пристъп на подагра се прилагат лекарства и противовъзпалителни средства. След като пристъпът бъде овладян започва да се работи за намаляване на концентрацията на пикочната киселина. Прилагат се медикаменти, които потискат нейното производство. Уратите се лекуват с медикаменти инхибитори. Задължително се променя храненето като се ограничават тлъсти меса, алкохол и храна, която е богата на белтъци. Назначават се лекарства, които стимулират бъбречните функции, за да може по-бързо да се разграждат пуриновите съединения. На хора, които имат наднормено тегло се препоръчва поне два пъти годишно да изпълняват програмата за ендогенно очистване на организма.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *