Подгответе се за бебето

Обмисляте да имате дете, но не искате да прибързвате, а да се подготвите прецизно за ролята си на родител? А знаете ли какво трябва да направите?

1. Спрете противозачатъчните
Ясно е, че ако искате да забременеете трябва да спрете хапчетата и всякакви контрацептиви, но е добре да го направите поне 2-3 месеца предварително, още преди да започнете с опитите. Това дава възможност на менструалния цикъл да се нормализира. Имайте предвид, че ако сте ползвали контрацептиви дълго време, цикълът ви вероятно няма да е със същата дължина, както в началото.

2. Редуцирайте партитата

Известно е, че пушенето и пиенето по време на бременност са противопоказни даже в малки дози. Опитвайте се да не си лягате твърде късно, да редуцирате безсънните нощи с празненства и да не стоите дълго в запушени от цигари помещения. Добре е да започнете да редуцирате токсините преди да забременеете, тъй като почти една пета от проблемите с безплодие се дължат на пушене.

3. Редуцирайте кофеина
Редуцирайте кофеина в менюто си до една-две чашки кафе или чай. Ако се свикнали да пиете много кафе, опитвайте се да намалявате дозата постепенно, за да може да спрете кофеина по време на бременност, тъй като той може да доведе до спонтанен аборт. Учени твърдят, че кафето има тонизиращ ефект повече на принципа на пласибо, а по-добър ефект има една ябълка. Някои лекари смятат, че е безопасно да консумирате до 100 милиграма на ден, но е хубаво да не рискувате.

4. Регулирайте теглото

Често за жените излишните килограми могат да доведат до проблеми с овулацията и зачеването, затова е добре да ги свалите преди да забременеете до индекс на телесна маса, ИТМ 19-24. Не е полезно за вас и за детето да сте твърде пълни, но е вредно и да сте твърде слаби, затова се консултирайте с лекар за подходяща диета, ако не сте в норми.

5. Започнете да спестявате за бебето
Бременността, здравните услуги и бебето изискват средства, които е добре да спестите предварително. Ако се окаже, че сте спестили повече от достатъчно с времето, винаги можете да похарчите парите за детската стая или ваканция с цялото семейство, за да отпразнувате новия член.

6. Купете си хранителни добавки

Посетете лекаря си, за да ви предпише хранителни добавки, които ще осигурят на бебето необходимите вещества. Хубаво е да започнете да пиете фолиева киселина предварително, както и желязо и калций.

7. Релаксирайте добре и спете достатъчно
Според лекарите недостигът на сън и стресът в ежедневието могат да попречат на фертилността, затова си осигурявайте достатъчно почивка. Слушайте приятна музика, занимавайте се с йога, четете приятни книги.

8. Помислете за това къде ще живеете

Ако живеете в малък апартамент или на квартира, можете да помислите с партньора за по-голямо жизнено пространство. Можете да наемете по-голям апартамент или къща, в която да обособите стая за бебето. Колкото по-рано решите този проблем, толкова по-спокойни ще сте по въпроса по време на бременността.

9. Оправете се в офиса
Осведомете се за законите и нещата, които трябва да свършите, когато трябва да излезете в майчински отпуск. Ако работите с хора, можете да разпределите постепенно задачите между тях, за да не се налага да ходите до офиса след раждането или ако сте в болничен по време на бременност. Ако пък не харесвате работата си, може би това е времето да потърсите нова работа, макар много работодатели да са скептични спрямо бременни жени. Трябва да сте наясно с това как ще повлияе детето върху работата ви след майчинския отпуск и дали работата ще позволява болнични, за да се грижите за болното дете.

10. Разучете семействата си
Разпитайте жените в рода си за тяхната бременност и евентуални проблеми, които може да сте наследили генетично. Опитайте се да съберете повече информация за здравето на вашите и на партньора роднини. Уверете се, че вашият лекар знае за тези заболявания и физически състояния, за да прецени рисковете по време на бременност, раждане и за бъдещото ви бебе.

11. Отидете на доктор

Добре е да се консултирате с лекар за изследвания, които е добре да направите преди забременяване и ако не можете да заченете повече от една година. Ако трябва направете задължителните ваксини и накарайте партньора си да отиде на лекар. Можете да потърсите добър акушер-гинеколог, който да следи бъдещата ви бременност и на който да се доверите.

12. Отидете на зъболекар
Макар прегледът от зъболекар да не влияе върху фертилността е добре да отидете на профилактика. Здравето на зъбите и венците е важно за здравето на целия организъм, тъй като инфекциите в устата са като отворена врата за болести и възпаления на тъканите. Освен това е добре да оправите развалените си зъби преди да забременеете, тъй като може да се наложи да използвате рискови упойки. Бебето източва калция от вашия организъм, а това може да ускори развитието на кариеси, да не говорим за рисковете от развитие на парадонтит.

13. Върнете натуралния цвят на косите си

Ако се боядисвате в тон, който е много различен от натуралния на косата ви, можете да започнете да изравнявате цвета няколко месеца преди бременност. Боите могат да увредят бебето, затова е добре да нанесете боя, която е близка по тон на вашата собствена, така че като спрете да я боядисвате, корените да не контрастират. Можете да заложите на кичури, които не се нуждаят от обновяване всеки месец.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *