Покривна система

Покривната система е една от системите в организма и включва система от органи, която покрива почти цялото тяло и го предпазва от външни въздействия. Тя включва най-големият орган в тялото, кожата, както и различни кожни образувания. В човешкото тяло системата представлява 16 процента от общата маса и е с площ 1,5-2 квадратни метра. Покривната система разграничава, разделя, предпазва и носи информация от заобикалящата среда. Тя включва множество рецептори — за болка, допир, налягане, температура и други.


 

Освен за изолация на вътрешните тъкани от външната среда, покривната система служи за изхвърляне на отпадъчни вещества от тялото и за регулация на температурата – терморегулация, която запазва относително постоянна температура в организма, независимо от промените във външната среда. Покривната система има множество функции по отношение на поддържането на хомеостазата, защитава от дехидратация, охлажда чрез потните жлези, защитава от инфекции. Кожата включва рецептори за сетивност, предпазва тялото от слънцето чрез синтез на пигмента меланин, синтезира витамин D, който е важен за усвояването на калция в тялото, съхранява вода, мазнини, глюкоза, спомага за поддържане на формата на тялото.


 

Кожата е изградена от три основни слоя тъкан – епидермис, дерма и хиподерма. Тя включва съединителна, мастна и мускулна тъкан, съдове, жлези, фоликули, космени корени, окончания на сетивни нерви, кератин. Втвърденият кератин в епидермиса образува ноктите. Космите се образуват от епидермиса и излизат на повърхността на кожата, а в дермата са разположени мастните и потните жлези в системата. Космите по цялото тяло и ноктите са кожни придатъци.

 

Части на покривната система:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *