Посещенията в солариумите водят до пристрастяване

В наши дни се увеличава броят на младите хора, горящи от желание да се сдобият с шоколадов тен. За тях посещенията в солариум се превръщат в неизменна част от седмичните занимания. Тази тенденция обаче придобива толкова голяма популярност, че в медицинските среди вече се употребява нов термин – "танорексия", предаде ДПА.
   
Тобиас Форшнер от Центъра за изследване на кожния рак в Берлин наблюдава разпространяващата се тенденция с
нарастваща тревога."Много млади хора получават сериозни изгаряния в солариумите, а освен това значително се увеличава и рискът от рак на кожата", казва специалистът. 
   

Анне Хундгебурт от Асоциацията на дерматолозите в Ойскирхен допълва, че посещенията в солариумите трябва да са не повече от осем годишно, като сеансите не трябва да продължават повече от 20 минути. Препоръчително е младите хора под 18-годишна възраст да се въздържат от изкуственото придобиване на тен, защото кожата им не е развила достатъчно защитни функции.
   

Психоложката Констанце Факих от Берлин пък предупреждава, че съществува риск и от психологическа зависимост. "Колкото по-чести са посещенията в солариумите, толкова по-голяма опасност има младите хора да се пристрастят.

Тийнейджърите бързо възприемат идеята, че просто трябва да следват модните тенденции и че едва ли не щастието им зависи от това. Те обаче трябва да са наясно, че красотата е нещо относително – днес я има, утре я няма", обяснява Факих. Психоложката допълва, че младежите, които не могат да се преборят със страстта си, трябва да потърсят помощ от специалист.

"Доброто самочувствие, което дава шоколадовият тен, може да се постигне чрез много по-здравословни начини – отпускащ масаж или посещение в сауна", казват в заключение специалистите.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *