Препарат срещу рак може би има ефект срещу бръчките

Химиотерапевтичният препарат fluorouracil под формата на крем би могъл да се използва за заглаждане на бръчки. Флуороурацилът се използва при лечението на актинични кератози – преканцерозни лезии, следствие слънчево увреждане.

Настоящото проучване се базира на по-меката и изгладена кожа при пациентите, лекувани с флуороурацил по повод актинични кератози. То включвало 21 пациенти с актинични кератози, третирани с 5% fluorouracil крем (Efudex) в областта на цялото лице два пъти дневно в продължение на две седмици.

Пациентите били проследени за период от 6 месеца, като по време на този период били взети кожни биопсии, били направени фотографски снимки отблизо и били проведени редовни дерматологични изследвания.

20 пациенти попълнили въпросни на десетата седмица от проучването. 40% докладвали за голямо подобрение на слънчевото увреждане, а 35% – за умерено. 42% докладвали за леко подобрение на бръчките, 26% установили умерено подобрение, а 16% – значително подобрение. 75% били "много" или "умерено" доволни от резултатите.

1 пациент развил тежко кожно възпаление и прекратил употребата на крема след първата седмица, а за повечето пациенти лечението било свързано с умерен дискомфорт. Въпреки това повечето пациенти изявили желание за повторна процедура като 17/19 заявили, че ще платят от джобовете си.

Според авторите, кремът бил свързан с добра поносимост. Те смятат, че флуороурациловия крем би струвал по-малко от лазерната терапия, но все пак не би могъл да постигне същата степен на подобрение.


източник: doktor.bg

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *