Пролетта – време за напрежение за нервната система

Есента често предизвиква у нас мрачно настроение и недостиг на сили, а през пролетта страдаме от резки промени в настроението – раздразнителността се сменя с апатия по няколко пъти дневно. Обичайните умствени и физически натоварвания ни се струват непосилни. Най-добрият начин да се избегне това състояние е да планираме малко отпуска през пролетта.

Въпреки че не е прието да се почива през този период на годината, именно през април човек се нуждае особено от промяна в обстановката.

През ранната пролет организмът на човека се нуждае от по-продължителен сън. На тези, които през лятото им стигат 8 часа сън, сега се нуждаят от 10. Именно безсънието е една от причините за сезонното влошаване на паметта, намаляване на работоспособността и дори нивото на интелект. Ако не искате да се превърнете в разсеян човек със зачервени от недоспиване очи, опитайте се да се противопоставите на това.

Здравословното хранене е необходимо за успешната борба със стреса. Включвайте в храната си повече сурови плодове и зеленчуци, орехи и мед. Днес са много популярни билковите чайове от растения-адаптогени – женшен, зелен чай, ехинацея. Те са особено ефективни при нервно изтощение, предизвикано от напрегната умствена дейност.

Поддържането на имунитета също ще ви помогне да се справите със стреса. Не забравяйте, че пролетта е “пик” на възпалителните и алергични заболявания. През този сезон ние сме особено чувствителни към капризите на природата, толкова непостоянна през март и април – студ, вятър, влага, резки промени в температурите. Опитвайте се да избягвате голямото натоварване на организма. Търсете разумния баланс между спокойствието и напрежението.

Ако пролетните болести са се превърнали в своеобразна лоша традиция за вас, трябва да се обърнете към лекар-имунолог. Почти сигурно е време да започнете приемането и на витамини и минерали. Избирайки средствата, не трябва да забравяте, че през пролетта организмът се нуждае най-много от витамини А, С, D и фолиева киселина.(а)

източник: здраве.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *