Пшеницата, универсалната храна

Препоръчваме ви:

Пшеница е сборно понятие за няколко вида растения, които са обединени в род Triticum, семейство Житни. Пшеницата е основна зърнено-житна култура, която е използвана за омесване на хляб. Отглеждана е първоначално в Близкия изток и делтата на река Нил, но постепенно бива разпространена по цялото земно кълбо. Културата е третата в света по употреба сред зърнено-житните култури – след царевицата и ориза. Тъй като е една от първите растителни храни, които могат да се култивират в голям мащаб, дава висок добив и може да се съхранява за дълго време, пшеницата е важен фактор за създаване на високо-урбанизирани общества от възникавнето на човешките цивилизации. Счита се, че около 70% от световното население употребява пшеничен хляб.

Пшеницата е основен източник на растителен белтък в храната на много хора, тъй като се характеризира с по-високо съдържание на протеини, в сравнение с царевицата, ориза и другите сродни култури. Тя се използва за храна, за изработка на бира и високоалкохолни напитки, както и за фураж. Пшеничените кълнове са важен източник на витамини, минерални соли и протеини. Зърното съдържа въглехидрати, влакна, мазнини, белтъчини, витамини В, желязо, магнезий, фосфор, цинк, мед, манган, селен, както и 18 аминокиселини. Пшеницата включва в състава си всички незаменими за организма 8 аминокиселини.

Любителите на здравословното хранене и тези, които използват храненето, за да са във форма, знаят за една от най-разпространените диети за прочистване на организма. Тя е много популярна сред последователите на Петър Дънов – житен режим. Обикновено с този режим се започва 2-3 дни след пълнолуние и продължава десет дни. Основната храна, която се консумира по време на диетата е пшеницата. Използва се килограм пшеница, която се сварява и се разпределя на порции. Комбинира се с ябълки, по три на ден, с орехи и мед. По време на прочистващия режим се пие много вода, а всякакви други напитки и храни се изключват. Житният режим се препоръчва като диета за физическо и духовно пречистване и обновяване на организма. Дънов смятал пшеницата за възможно най-здравословната храна в света, но само като цяло зърно, защото смляна на брашно, повечето от полезните свойства се губят.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *