Ракът на гърдата: навременните мерки значат много

За най-често срещания при жените рак се пише и говори много и все повече. Въпреки това повечето жени все още не знаят достатъчно за него и най-вече какво могат да направят, за да намалят риска от него.

В повечето случаи всичко, което се прави в тази посока, е рутинният преглед по време на годишното посещение при личния лекар.

Това обаче съвсем не е всичко!

Вземете нещата в свои ръце
Не разчитайте на случайността и на другите. Поне един път в месеца се “самопреглеждайте” и ако установите някаква промяна, обърнете се незабавно към своя лекар. Нека той прецени и при необходимост да ви насочи към специалист.
Застанете пред огледалото у дома, така че да се виждате цялата. Повдигнете ръцете отстрани до височината на раменете. Проверете за евентуално наличие по кожата на някакви зачервявания , гънки, възпаления, подувания, втвърдявания.
Докато сте под душа, използвайте пръститеси, за да проверите (с кръгови движения) гърдите си, като започнете отвън и завършите на върха. Опипайте и мястото между гърдите и мишниците. Ако ви се стори, че има нещо съмнително, запомнете мястото и през следващия си цикъл го проверете пак.

Проверете генетичната си предразположеност
Установено е, че около 10% от случаите на рак се дължат на наследствени фактори (промени с гените BRCA1 и BRCA2).
За вашия личен лекар също е важно да знае дали в рода си имате предшестващи случаи на това заболяване.
Ако такива са налице, за съжаление вие спадате към групата с повишен риск.
Не забравяйте да проверите и рода по бащина линия – евентуалните случаи в него са също толкова показателни колкото от страна на майката.

Ходете редовно на скрийнинг
Препоръките са всяка жена, навършила 40 г., да се преглежда задължително поне веднъж в годината. При жените с фамилна предразположеност тези редовни прегледи трябва да започнат 10 г. по-рано!

Водете си дневник
Записвайте си датата на всеки преглед заедно с коментарите на лекаря. Събирайте и пазете снимките. Те могат да бъдат от незаменима полза при следващ преглед и евентуален проблем.

Движете се повече
Плуването, джогингът, карането на колело, дори разходките (поне половин час на ден) са незаменимо, а и приятно профилактично средство, което е в полза на цялостното ви здраве.(а)
 източник: здраве.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *