Ранилист срещу главоболие и жълтеница

Лечебният ранилист, Stachys officinalis, представлява двусемеделно растение, което принадлежи към семейство Устноцветни. Това многогодишно тревисто растение може да се срещне по ливади и пасища в Западна Азия, Северна Африка и почти цяла Европа. То достига до 60 сантиметра височина и принадлежи към род ранилист, Stachys, в който влизат около 300 растения. Билката се среща още под имената черен вятър, хайдушка билка, кестере и рошовина. Лечебният ранилист е бил смятан за панацея още от древни времена. Според лекаря на император Август, Антоний Муса, билката е можела да лекува над 47 заболявания, особено главоболие. С лечебна цел се използват корените и стръковете на растението.

В лечебния ранилист се откриват флавоноиди, алколоиди, органични киселини, дъбилни вещества, минерални соли, холин, етерични масло, сапонони, каротин, флавониди, смолисти вещества, пирол и алкалоидите турицин, бетоницин и стахидрин.

Растението намира приложение при здравословни проблеми, които са свързани с главата. То може да се използва при физически травми, мозъчни сътресения, главоболие и дезориентация. Освен това може да се употребява при диария, колики на стомашно-чревния тракт, възпаление на бъбреците, подагра, ревматични заболявания и за сваляне на емоционалното напрежение. В българската народна медицина лечебният ранилист се препоръчва при виене на свят, епилепсия, жълтеница, възпаления на пикочния мехур и матката, радикулит и задух. Билкарите препоръчват билката да се приема при всички видове белодробни заболявания, при нервно изтощение и за редуциране на излишните килограми.

Растението има много добър цялостен ефект върху организма. То стимулира движението на жизнената енергия и заедно с това отнема напрежението от кръвоносните съдове, главата и мускулите. По този начин организмът започва да се чувства тонизиран и отпочинал. Редовното приемане на билката подобрява функциите на нервната система и паметта, и редуцира тревожността. Приемането на билката поне за 6 месеца премахва упоритото главоболие от различно естество и особено това, което се дължи на хормонален дисбаланс в дните около месечния цикъл. Лечебният ранилист не се препоръчва за употреба от малки деца, от хора с ниско кръвно налягане, диабетици, бременни жени и кърмачки.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *