Разликата между настинката и инфекция на синусите

Препоръчваме ви:

Макар и двете състояния да са доста подобни, запушен нос, кихане, подсмърчане, то трябва да имаме предвид колко продължава нашето неразположение, защото лечението на настинката и инфекцията в синусите е различно.

Настинката ви връзва за носните кърпички и се причинява от вируси, тя отминава сама за 10 дена или по-малко, нейни симптоми са болки в гърлото, кашлица, запушен и течащ нос, подути синуси, умора, кихане и лека температура, която при децата може да е по-висока.

За лечение на настинка антибиотиците са напълно безполезни, но лекарствата за различните симптоми наистина могат да ви облекчат, особено ако не може да спите, заради запушения нос или кашлицата. Инхалациите също ще ви облекчат.

Инфекцията в синусите настъпва, когато носните канали се възпалят. Тази инфекция е много упорита и е причинена от вируси, бактерии и дори алергии. Не винаги настинките причиняват инфекции в синусите, но при хора с хронични ринити и синузити, настинката обостря болестта. Инфекцията е свързана с напрежение и болки в бузите, челото и зад очите, както и запушен, течащ нос, които продължава повече от седмица, главоболие, което се увеличава, лек световъртеж, когато сменяте позиции, температура, кашлица, лош дъх, умора и намалено обоняние.

Ако имате съмнения, че имате синусова инфекция трябва да идете на лекар. Тези инфекции в най-добрия случаи сами си отиват, а в друг само след прием на даден антибиотик, но понякога стават хронични и то в повечето случаи се дължи на неглижирането на състоянието ви. 

Освен необходимият антибиотик е хубаво да си вземете спрей за нос, стероиди, противовъзпалителни, за да преборят секрета да се втечни и да се махне от синусите ви. Съветвайте се със специалист уши-нос-гърло (УНГ), ако оплакванията продължат след един или два курса с антибиотик. При някои хора тези инфекции се повтарят многократно. Рисковите фактори са алергиите и пушенето. Ако останете недоизлекувани, след време това може да доведе до оперативна намеса. Затова внимавайте, ако оплакванията на настинката не отшумят до 10 дена, то вероятно не е само настинка, а възпалени синуси.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *