Разликите между алергия и обикновена настинка

Препоръчваме ви:

Настинките се причинява от множество вируси, когато някои от тях попадне в тялото, имунната система го атакува, а нейни отговори са познатите и кашлица и хрема.

Алергиите се причиняват от прекомерна реакция на имунната система по някакви причини, тялото бърка безобидните субстанции като прах или полени с микроби и ги атакуват. То освобождава химикали като хистамина, както и когато се бори при настинка. Това също подува назалните пътища и ви причинява течащ нос, кашляне и подсмърчане. Алергиите не са заразни, макар някои хора да наследяват предразположението към алергии.

Макар да са с едни и същи симптоми, определени факти ни позволяват да различим алергиите от вирусите. Едно от тях е периодът, докато настинките ни дразнят за около 3 дена и достигат до две седмици, то алергиите могат да продължат с месеци или с времето, когато тялото е в досег с алергена. Настинките се проявяват повече през зимата, но са възможни през цялата година, за алергиите могат да се появят по всяко време на годината, но има и сезонна алергия, която се появява само в определен сезон, тогава алергиите се разпознават много лесно.

Докато при настинките симптомите се проявяват дни след като сте били инфектирани с вируса, при алергиите симптомите се появяват веднага след досег на алергена. Симптоми като кашлица се наблюдават често, при алергиите понякога. Болките в тялото, обаче са само по време на настинките, умората се появява и при двете болести, докато повишаването на температурата присъства само при настинките, докато при алергиите висока температура отсъства. Течащите очи са по-чести при алергиите, макар да ги има и в настинките, а течащият нос често срещан и за двете.

За да се предпазим от алергиите трябва първо да ги изолираме и да знаем към какво точно сме алергични и след това да се пазим от полени, плесени, животински косми или хлебарки. За да се предпазим от настинки трябва да страним от болни хора и да имаме добра хигиени, а ако се разболеем да пазим хората около нас. Двете лечения са различни, макар и симптомите като дразнене с носа, кихане и запушен нос да се срещат често, затова ако хремата продължи повече от 2 седмици без да се подобрява е добре да посетим отново доктора си.  

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *