Репей срещу косопад

Косопадът може да се превърне в изтощителен проблем с потенциал да намали вашето самочувствие с течение на времето, ако не бъде овладян. С появата на разнообразни природни средства през последните години, не е необходимо да приемате загубата на коса и търпеливо да изчаквате косата ви да опада.

Въпреки това, преди да започнете да търсите алтернативни методи за лечение на косопада, се консултирайте първо със специалист дерматолог, за да прецени дали косопадът не се дължи на по-сериозен медицински проблем. След като потвърди, че не е, може да прибегнете до услугите на народната медицина.

Коренът от репей принадлежи към семейството на белия трън и расте под рода Arctium, на всеки две години. Той е богат на есенциални мастни киселини, желязо и калий, както и на важна и необходима за изграждане на косата аминокиселина. Коренът насърчава растежа на косата чрез подобряване на кръвообръщанието на скалпа и изготвяне на основните хранителни вещества, необходими за насърчаване растежа на косата и укрепване на космените фоликули. Освен това, маслото от корена на репей може да облекчи дразнението на скалпа и да подобри други проблеми на скалпа ви.

Как да използваме маслото от репей?

Тъй като проблемът с косопада е свързан с корените на вашата коса, маслото от корени на репей може да използвате за масаж на скалпа. Разделете косата си на секции и приложете към скалпа с леки движения, след това масажирайте енергично, като се фокусирате в проблемните зони, в продължение на 10 минути, всеки 2-3 дена. Трябва да почувствате скалпа си добре загрят след всеки масаж.

С последователна употреба трябва да започнете да виждате подобрение в рамките на 8-12 седмици. Маслото от репей можете да закупите в най-близката билкова аптека или да се опитате да си го направите сами у дома.

За да приготвите сами собствено масло от репей, ви е необходимо следното: няколко пръчки сушени или пресни корени от репей, зехтин и стерилен стъклен буркан.

– Нарежете корените на малки парчета, след което ги начукайте леко с дървено чукче.

– Поставете ги в стъклен буркан и допълнете със зехтин по ваша преценка.

– Поставете буркана в тъмен шкаф или хладилник, ако коренът, който използвате е пресен.

– Оставя се да преседи до 6 седмици, докато маслото събере всички качества от корена на репея.

– Отваряйте буркана веднъж седмично, за да освободите всички въздушни мехурчета от вътре.

– след 6 седмици маслото се прецежда и е готово за употреба.

Ако използвате сушени корени, почистете добре от всякакви замърсявания и нарежете на малки парченца. Ако използвате пресен корен, след накълцване на малки парченца, оставете го да изсъхне няколко дни, преди да приготвите маслото. Това помага влагата от корена да се изпари. Можете да подобрите качеството на маслото чрез добавяне на масло от киоприва, хвощ, бреза или гинко билоба. Това са всички добре познати за повишаване на растежа на косата. 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *