Резене

Препоръчваме ви:

Резене, познато още като див кестен или Foeniculum vulgarе е растение от семейството на магданоза и моркова и според много ботаници е единствено за вида си. Среща се в Европа и югозападна Азия.

То има силен аромат и синьозеленикав цвят. Достига височина до 2 метра и е многогодишно тревисто растение. Листата могат да са дълги до цели 40 сантиметра. Цветчетата са на върха на сложните сенници с широчина от 5 до 15 сантиметра и всяка секция съдържа 20-50 малки жълти цветя. Плодът представлява сухо семе и съдържа етерично масло, анетол и обикновено масло. Анетоловото масло, което може да се получи чрез екстракция, от него се прави мастиката и точно на това масло се дължи основния й аромат, използва се и при приготвяне на гръцкото питие подобно на мастиката – узо.

Може да цъфне от юли до септември.

С резене  могат да се подравят различни супи риби или туршии. Но заради употребата му като билка се среща и под наименованието аптекарски копър. То е прекрасен лек за запек, газове и колити. Също така помага при кърмачки, чиято кърма е спряла. Помага за възпаление и камъни на бъбреците, а  също така и в студените дни гони кашлицата. В периода на климактериум може да облекчти симптомите, поради съдържанието на естроген в него.

Етеричното масло, което извличаме от резенето се използва за почистване на организма от токсините, особено от тези, появили се oт прекомерната употреба на храна и алкохол. Има и леко слабително действие. Благодарение на него храносмилателната система може да се отърве от запека и гаденето.

Все пак както всяка друга билка и резенето не бива да се употребява безразборно, защото в големи количества се наблюдава действие като на наркотик. Не е подходящо и по време на бременност, както и при деца под 6 години.

 

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *