Рициново масло за красота и срещу нередовен стомах

Препоръчваме ви:

Рициновото масло продукт, който се извлича от семената на дървовидното растение рицин. Както растението, така и неговите семена са отровни. Именно поради този факт в настоящия момент производителите на рициново масло търсят алтернативни източници за събиране на реколтата, тъй като е застрашено здравето на хората, които участват в нея. Най-големите производители на маслото са Бразилия, Индия и Китай. Рициновото масло се използвало още от Древността, а египтяните са го използвали като масло за осветление.

Рициновото масло е богато на триглицериди, ненаситени и наситени мастни киселини, в това число до 2% олеинова, до 85 % рицинова, до 1% линолова, 0,5 линоленива, стеаринова и палмитинова киселина. Отровното свойство на растението се дължи на съдържащия се в него белтък рицин и на алкалоида рицинин. Според специалисти, достатъчно е възрастен човек да сдъвче 6 семена, за да се отрови фатално, а за деца тази доза е значително понижена. Въпреки че отделните компоненти на растението са отровни, в полученото масло не се съдържат отровни вещества. Рициновото масло се получава със студено пресоване на рициновите семена и преваряване с вода. При протичане на този процес отровният рицин се разпада и крайният продукт е напълно безопасен за външна и вътрешна употреба.

Рициновото масло притежава болкоуспокояващи, противовъзпалителни и противовирусни свойства. Засилва имунната защита на организма и помага при запек. Заради тези разхлабителни свойства се използва като очистващо средство при прочистване на организма. Външно може да се използва при болки в ставите като се третират болните зони със затоплено масло. Маслото има доказано полезно действие при конюктивит и отит. Използва се също за хемороиди, като се прави компрес, който се налага върху засегнатите части. Освен здравословни ползи, рициновото масло намира приложение в козметиката. То помага за запазване на външния вид на ноктите, кожата и косата. Ако третирате косите си редовно с маслото, те ще изглеждат по-здрави и ще имат повече гъвкавост.

Под каквато и форма да се използва рициновото масло, неговата употреба трябва да бъде умерена и контролирана. Ако маслото се използва за разслабващо средство, лечението не трябва да продължава дълго време, защото червата могат да загубят способността да се свиват. Също така то е противопоказно при язвен ентероколит, остър холецистит, апендицит и кръвотечения на хемороидите. Маслото не трябва да се приема от бременни жени. То има свойство да резорбира в организма мастноразтворимите витамини.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *